НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

У НБУ назвали умови повернення до режиму фіксованого курсу гривні

У НБУ назвали умови повернення до режиму фіксованого курсу гривні
Фото: Freepik

У Національному банку України задоволені підсумками першого року функціонування режиму керованої гнучкості курсу замість запровадженого на початку війни режиму фіксованого курсу, і не бачать сьогодні необхідності якихось кардинальних змін.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Жодних кардинальних змін не передбачається. Ми бачимо, що цей режим працює. Завдяки тому, що зміни в балансі між попитом та пропозицією визначають напрям руху курсу, коригуються макроекономічні дисбаланси. Ринок адаптувався", - стверджує очільник регулятора.

За його словами, НБУ постійно присутній на ринку, тому що структурний дефіцит валюти залишається через обмежений експорт.

"Утім, ми бачимо, що в три рази зросла глибина валютного ринку – обсяг операцій на міжбанку без участі Національного банку сьогодні біля $110 млн", - наголосив Пишний,  підкреслюючи ще один позитивний результат зміни режиму.

Він зазначив, що також вдалося позбутися такої проблеми, як множинність курсів: у деякі дні готівковий курс відхиляється від офіційного лише на 0,3%, а стабільно ця різниця не перевищує 1%, тоді як у режимі фіксованого курсу в окремі дні ця різниця перевищувала 7%.

Пишний переконаний, що різнобічні коливання на ринку також повернули відчуття валютного ризику, а отже, населення і бізнес почали підходити більш відповідально до планування.

"Завдяки переходу до керованої гнучкості курс почав виконувати функцію поглинача шоків, а не генератора", - зазначив він.

Коментуючи ослаблення офіційного курсу гривні за рік після переходу до нового режиму приблизно на 13%, голова НБУ підкреслив, що якщо взяти курс на готівковому ринку, тобто в тому сегменті ринку, де купує і продає валюту населення, то це ослаблення становило 9%.

"Погодьтеся, це складно назвати "стрімким польотом гривні в девальвацію", яким нас лякали експерти "широкого профілю", які давно перетворили критику НБУ на професію", - зауважив  Пишний.

Відповідаючи на запитання про ймовірність повернення до режиму фіксованого курсу, голова НБУ визнав, що така ймовірність існує й умови, за яких регулятору доведеться вдатися до такого кроку, "нескладно уявити".

"Війна навчила бути готовим до будь-якого розвитку подій. Насправді, фактори, які можуть спричинити таку ситуацію, очевидні. Ми їх переживали в лютому 2022 року. Тоді наслідки російської агресії нам вдалося певним чином мінімізувати завдяки пакету антикризових заходів, одним із інструментів якого була фіксація курсу", - резюмував Пишний.

Нагадаємо, за січень-вересень 2024 року в Україну ввезли  $9,89 млрд готівкової валюти. Це на 80,9% перевищує показник за аналогічний період минулого року і на 4,5% загальний обсяг завезеної валюти за весь 2023 рік.

Зауважимо, минулий тиждень для долара був доволі спокійним й офіційний курс валюти зріс менше, ніж на 1 копійку. Але до кінця року курс долара все ж може досягнути позначки у 42 грн/$.