НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

В Україні планують встановити новий курсовий орієнтир на валютному ринку

НБУ
НБУ. Фото: bank.gov.ua

Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків України узгодила підходи до запровадження нового бенчмарка валютного ринку – довідкового значення курсу гривні до євро станом на 12:00.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

Зазначається, що новий бенчмарк був розроблений на прохання учасників ринку у співпраці з міжнародними експертами.

Його розрахунок рекомендовано здійснювати шляхом перемноження довідкового курсу гривні до долара США та середнього значення котирувань BFIX дол./євро, розрахованого з 10:30 до 12:00.

Крім того, пропонується змінити методологію розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют (крім долара США) та облікової ціни банківських металів, застосувавши до розрахунку підходи, аналогічні для розрахунку довідкового курсу гривні до євро станом на 12 годину.

Також в НБУ вважають за доцільне запровадити нові підходи до визначення переліку валют, до яких офіційний курс встановлюється щоденно, із скасуванням переліку для щомісячного встановлення.

Як повідомляють у регуляторі, зазначені пропозиції будуть винесені на публічне обговорення, після чого їх розгляне правління НБУ.

Нагадаємо, за січень-вересень 2024 року в Україну ввезли  $9,89 млрд готівкової валюти. Це на 80,9% перевищує показник за аналогічний період минулого року і на 4,5% загальний обсяг завезеної валюти за весь 2023 рік.

Зауважимо, протягом останнього тижня вересня попит на іноземну валюту під тиском девальваційних очікувань та осінньої активності імпортерів залишався підвищеним. Попри це гривні навіть вдалося дещо зміцнити позиції як у безготівковому, так і у готівковому сегментах. Детальніше про те, яким буде курс долара на цьому тижні, читайте в матеріалі Delo.ua