НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,05

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

Перейменування з "копійки" на "шаг": НБУ розробив проєкт законодавчих пропозицій і звернувся до Стефанчука

Перейменування з "копійки" на "шаг": НБУ розробив проєкт законодавчих пропозицій і звернувся до Стефанчука
Ілюстрація: Delo.ua

Національний банк України звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з пропозицією підтримати ініціативу щодо зміни назви розмінної монети з "копійка" на історично українську назву "шаг".

Про це йдеться у листі голови НБУ Андрія Пишного до голови ВР Руслана Стефанчука повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Безпосередньо НБУ не може вносити депутатам на розгляд законопроєкти, тому було прийнято рішення звернутися до спікера і передати йому вже розроблені відповідні законодавчі пропозиції.

"Шановний Руслане Олексійовичу, просимо Вас ініціювати внесення розроблених Національним банком законопроєктів на розгляд парламенту", - йдеться у листі.

В НБУ наголошують, що пропоновані законодавчі зміни не потребуватимуть додаткових витрат і не передбачають негайного вилучення копійок з обігу. Планується поступове введення в обіг нових монет протягом перехідного періоду. У 2025 році Нацбанк планує випустити 20 мільйонів монет "шаг".

Національний банк пояснив, що зміна назви монети є частиною ширшого процесу відновлення національної ідентичності та відокремлення від наративів, нав’язаних Росією протягом століть. Відродження назви "шаг" має стати символом завершення грошової реформи, що планувалася ще на початку 1990-х років, коли були створені перші ескізи українських монет.

Ініціатива Нацбанку знайшла підтримку серед фахівців з історії, нумізматики, банківництва та мовознавства, зокрема від експертів Національної академії наук України. Повернення до української назви монети, за їх словами, є важливим кроком для декомунізації та дерусифікації у сфері грошового обігу.

Чому НБУ хоче замінити назву монет

Національний банк України підкреслює, що назва "шаг" має глибоке українське коріння, яке використовувалося ще в XVI–XVII століттях, як на українських територіях, так і в грошовій системі. Цей термін унікальний для української культури й широко зустрічається в класичних творах української літератури, зокрема в роботах Тараса Шевченка та Лесі Українки.

"Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників", - підкреслюють в НБУ.

Очікується, що ці зміни стануть черговим кроком у зміцненні національної самобутності України та остаточному розриві з російським впливом на грошову систему.

Водночас НБУ не планує спеціально, через зміну назви,  вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги.

"Монети "копійка" та "шаг" перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги", - наголошують у регуляторі.