НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Ще 69 ветеранів та членів їхніх сімей отримають 35 млн грн на розвиток бізнесу

Ще 69 ветеранів та членів їхніх сімей отримають 35 млн грн на розвиток бізнесу
Фото: ua.depositphotos.com

Ще 69 ветеранів та їхніх дружин чи чоловіків визнані переможцями за підсумками шістнадцятої у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів. Вони отримають 35 мільйонів гривень на започаткування або розвиток свого бізнесу. 

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Серед 69 переможців шістнадцятої хвилі подачі заяв на гранти - 36 учасників бойових дій,  37 членів родин ветеранів, 3 особи з інвалідністю, отриманою внаслідок війни.

З них 50 переможців отримали грант розміром до 500 тис. грн, 12 — до 250 тис. грн, 7 — до 1 млн грн.

В яких областях найбільше грантоотримувачів

В Мінекономіки зазначають, що найбільше грантоотримувачів з Львівської, Житомирської, Вінницької, Хмельницької областей.

Найпопулярніші сфери, в яких планують розвивати свій бізнес грантоотримувачі:

  • оптова та роздрібна торгівля; 
  • переробна промисловість; 
  • тимчасове розміщування й організація харчування; 
  • надання інших видів послуг.

Що відомо про грантову програму "Власна справа" для ветеранів

Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

  • до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн  — для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно; 
  • до 250 тис. грн та до 500 тис. грн — для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно.

При отриманні гранту від 500 тис. грн до 1 млн грн ветеран має бути зареєстрований як ФОП не менше ніж 3 роки. Окрім того, такий грант надається за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Заявки на отримання гранту подаються через портал "Дія" разом з бізнес-планом.

Як повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна, загалом від старту ветеранського компоненту грантової програми "Власна справа" вже 1 029 ветеранів та членів родин учасників бойових дій отримають гранти.

Загалом держава інвестує через гранти у бізнес ветеранів та членів їхніх родин майже пів мільярда гривень. Це інвестиції у відкриття понад 300 нових підприємств в різних галузях та розширення діяльності майже 700 компаній, які планують збільшити обсяги виробництва або розвивати нові напрямки. При цьому в процесі реалізації своїх бізнес-планів отримувачі грантів створять 2 тисяч нових робочих місць.

Нагадаємо, за підсумками попередньої, 15-ї хвилі подачі заяв на гранти, переможцями були визнані 75 ветеранів та других з їхнього подружжя. Вони отримають 38 мільйонів гривень на започаткування або розвиток свого бізнесу.

Фото: ua.depositphotos.com