НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Для обліку медичного канабісу розробили цифрові рішення: як відпускатимуть ліки

Для обліку медичного канабісу розробили цифрові рішення: як відпускатимуть ліки
З 16 серпня в Україні набув сили закон про легалізацію медичного канабісу. Фото: Freepik

Міністерство охорони здоровʼя України запровадило низку цифрових рішень для роботи з ліками на основі медичного канабісу. Зокрема, відпуск таких ліків здійснюватиметься виключно на підставі електронних рецептів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Зазначається, що безпосередній відпуск ліків в аптеках розпочнеться, коли на український ринок будуть завезені відповідні рослинні субстанції для виготовлення ліків в умовах аптеки чи готові лікарські засоби.

У МОЗ наголошують, що усі операції, які здійснюватимуться з медичним канабісом, будуть фіксуватися в ЕСОРК. Це централізована платформа для обліку, моніторингу та контролю обігу конопель для медичних цілей, в якій фіксуватиметься понад 35 видів операцій щодо 13 видів об’єктів обліку. Електронна система створена на платформі Дія.Engine.

"Необхідні цифрові рішення для роботи з лікарськими засобами на основі медичного канабісу уже розроблені", - підкреслили у відомстві.

Там додали, що в ЕСОРК реєструватимуться всі суб’єкти господарювання, які здійснюватимуть діяльність з обігу медичного канабісу, а саме:

  • аптеки, які планують виготовляти лікарські засоби з рослинної субстанції канабісу;
  • лікувально-профілактичні заклади, які планують використовувати у своїй медичній практиці готові лікарські засоби чи лікарські засоби, виготовлені в умовах аптеки з медичного канабісу;
  • імпортери, які планують ввозити на територію України насіння чи садивний матеріал конопель для медичних цілей, рослинну субстанцію канабісу для виробництва (виготовлення) лікарських засобів чи готові лікарські засоби з медичного канабісу.

"Усі операції з медичним канабісом будуть контролюватися – від початкових етапів ввезення (імпорту) конопель для медичних цілей в Україну до кінцевого відпуску лікарських засобів", - повідомила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

В МОЗ підкреслили, що виписувати електронний рецепт на купівлю ліків з медичним канабісом зможе лікар-куратор пацієнта - як первинної, так і спеціалізованої медичної допомоги.

"Придбати ліки за е-рецептом буде можливо лише в аптеці, яка має відповідну ліцензію на право провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів", - запевняють у відомстві.

Раніше МОЗ затвердило перелік хвороб і станів, за яких призначатимуть медичний канабіс. Список періодично переглядатимуть за наявності нових доказових досліджень.

Легалізація медичного канабісу в Україні

13 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий в грудні закон про легалізацію медичного канабісу, згідно з яким регулюється його обіг в медичній, промисловій і науковій діяльності. 

З 16 серпня в Україні набув сили закон про легалізацію медичного канабісу. Це друга фаза реформи з легалізації цієї речовини, тоді як рік тому держава спростила вирощування та обіг технічних конопель для промислових цілей.

Ще до війни, в квітні 2021 року Кабінет міністрів вніс до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів з обмеженим обігом "Набілон" (синтетичний каннабіоїд, що імітує дію тетрагідроканнабінолу) та "Набіксимолс" (стандартизований екстракт каннабісу).