НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

В Україні перша аптека вже має право продавати ліки на основі медичного канабісу

аптека
Фото: Freepik

В Україні запрацювала електронна система, в якій реєструватимуть аптечні заклади, котрі матимуть право відпускати ліки на основі медичного канабісу. У ній вже зареєструвалася перша аптека з міста Черкаси.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич, передає Укрінформ.

"1 жовтня ця електронна система запрацювала, і ми маємо першу реєстрацію - вже зареєструвалася аптека з міста Черкаси. Сподіваюся, що більше суб'єктів господарювання й аптечних закладів будуть долучатися як до процесу, так і до роботи з електронною системою, адже, відповідно до вимог законодавства, кожен процес, вид діяльності з медичним канабісом не пізніше наступного дня фіксується в системі", зауважила вона.

Чиновниця нагадала, що ліки на основі канабісу відпускатимуть лише за електронним рецептом. За е-рецептом можна отримати як готовий препарат, так і ліки, що виготовляють в аптеці. Днями уряд схвалив зміни до ліцензійних умов.

"Фактично під ліцензійний контроль потрапляє весь процес обігу, починаючи від імпорту чи вирощування рослин і завершуючи їхнім відпуском в аптечному закладі. Тобто контроль буде повним - від насінини до пацієнта", - переконує Карчевич.

Раніше МОЗ затвердило перелік хвороб і станів, за яких призначатимуть медичний канабіс. Список періодично переглядатимуть за наявності нових доказових досліджень.

Легалізація медичного канабісу в Україні

13 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий в грудні закон про легалізацію медичного канабісу, згідно з яким регулюється його обіг в медичній, промисловій і науковій діяльності. 

З 16 серпня в Україні набув сили закон про легалізацію медичного канабісу. Це друга фаза реформи з легалізації цієї речовини, тоді як рік тому держава спростила вирощування та обіг технічних конопель для промислових цілей.

Ще до війни, в квітні 2021 року Кабінет міністрів вніс до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів з обмеженим обігом "Набілон" (синтетичний каннабіоїд, що імітує дію тетрагідроканнабінолу) та "Набіксимолс" (стандартизований екстракт каннабісу).