НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Три індустріальні парки отримають понад 170 млн грн державного фінансування

Три індустріальні парки отримають понад 170 млн грн державного фінансування
Зображення: freepik

Ще трьом індустріальним паркам виділили державну підтримку в межах програми "Зроблено в Україні", яка спрямована на розвиток промисловості в регіонах. Для будівництва та модернізації інфраструктури об'єктів виділено 171,4 млн грн з державного бюджету. 

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Зазначається, що підтримка стосується ключових проєктів у таких парках — "Біла Церква 2" (Київська область), "ВінІндастрі" (Вінниця) та "Місто скла" (Київська область). Ці інвестиції забезпечать створення необхідних умов для залучення інвесторів і розвитку виробничих потужностей.

За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, цьогоріч на підтримку індустріальних парків держава заклала 1 млрд грн. Наразі вже підписані накази на виділення понад 885,1 млн грн для 11 індустріальних парків.

У відомстві наголошують, що індустріальні парки отримають відповідне фінансування після проходження усіх необхідних процедур.

Скільки коштів покриє держава

Індустріальний парк "Біла Церква 2"

Ініціатор створення парку отримає 66,1 млн грн державного стимулювання для будівництва мереж водопостачання, водовідведення та електричних мереж. Загальна вартість будівельних робіт становить 132,3 млн грн. Цей проєкт дозволить покращити інфраструктуру парку, залучаючи нових інвесторів і сприяючи розвитку виробництва в регіоні.

Індустріальний парк "ВінІндастрі"

Для забезпечення під'їзних шляхів до території парку та будівництва дороги та нової лінії електропередач держава виділила 79 млн грн. Це забезпечить стабільне електропостачання та створить необхідну логістичну інфраструктуру.

Як повідомив мер Вінниці Сергій Моргунов, в наступні три роки на базі індустріального парку "ВінІндастрі" буде розгорнуто виробництво сільськогосподарської техніки компанією "Агромаш-Калина". Для громади це означає створення майже 200 нових робочих місць з високим рівнем заробітної плати та соціальних стандартів.

Індустріальний парк "Місто скла"

Для розвитку індустріального парку "Місто скла" виділено 26,3 млн грн на будівництво електромереж. Це допоможе залученню нових виробничих компаній і стимулюватиме економічний розвиток регіону.

Про програму фінансування індустріальних парків

Фінансування інфраструктурних проєктів є частиною широкої державної програми для розвитку індустріальних парків в Україні. Програма передбачає надання до 150 мільйонів гривень на будівництво та модернізацію інфраструктури, включно з інженерно-транспортними мережами та облаштуванням території. Кошти надаються на безповоротній основі, покриваючи до 50% вартості проєктів, а для деокупованих територій — до 80%.

Крім цього, програма включає компенсацію до 50% вартості підключення до електромереж. Це значно полегшує розвиток інфраструктури та підвищує конкурентоспроможність індустріальних парків на міжнародній арені.

Державні банки, такі як Укрексімбанк, Ощадбанк та Укргазбанк, є партнерами Міністерства економіки у впровадженні програми підтримки індустріальних парків. Завдяки цим установам підприємства можуть отримати фінансування на вигідних умовах, що сприяє залученню інвесторів та розвитку промислових зон.