НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Тяготи війни: з якими викликами зіткнувся “АрселорМіттал Кривий Ріг” в умовах воєнного часу

Проблеми Арселор
Ілюстрація: Delo.ua

Повномасштабна війна стала безпрецедентним викликом для української промисловості. Частина підприємств була зруйнована внаслідок бойових дій, а інші через неможливість відвантажувати продукцію були вимушені виходити в простій. Але попри всі негаразди “АрселорМіттал Кривий Ріг” продовжує працювати, платити податки та допомагати Кривому Рогу та громаді міста.

На початку повномасштабної війни найбільшим викликом для українського бізнесу стала блокада морських портів. Це суттєво звузило логістику та обмежило здатність підприємств відвантажувати свою продукцію. Через це багато промислових підприємств в тому числі й “АрселорМіттал Кривий Ріг” були змушені знизити виробництво. 

Гостра нестача кадрів стала перепоною для повноцінного відновлення виробництва. Ще одною проблемою стали відключення світла через обстріли росіянами об’єктів критичної інфраструктури. Це робить неможливим довгострокове планування, адже ситуація може змінитися кожної хвилини.

Проблема кадрів

Дефіцит кадрів через мобілізацію та міграцію населення є значною проблемою для українського бізнесу під час повномасштабної війни. Для “АрселорМіттал Кривий Ріг”, як найбільшого роботодавця Кривого Рогу ця проблема досі стоїть досить гостро.

Вже кілька місяців поспіль підприємство спостерігає дефіцит кадрів, переважно чоловіків, які на фінальних співбесідах вказують, що не хочуть офіційно працювати в законослухняній компанії, яка має передавати їм повістки з військкомату, коли цього вимагає законодавство чи постанови уряду.

Через вимогу передавати працівникам повістки з ТЦК багато чоловіків відмовляються працювати в компанії.

Відтік співробітників чоловічої статі, що триває у зв'язку з мобілізацією, ставить під загрозу ефективну роботу підприємства, бо без достатньої кількості робочої сили сталеливарна та гірничодобувна промисловість не зможуть працювати та робити внесок в ефективне функціонування економіки, з якої фінансуються військові витрати.  Тому підприємство неодноразово зверталося до уряду з закликом прийняти більш збалансований підхід до мобілізації, який забезпечить, щоб завод мав достатньо співробітників для роботи та продовжував існувати.

Наразі до лав ЗСУ мобілізовано близько 15% працівників підприємства (понад 3000 працівників), а станом на середину травня понад 200 робітників заводу загинули або зникли безвісти.

Відтік співробітників чоловічої статі, що триває у зв'язку з мобілізацією, ставить під загрозу ефективну роботу підприємства, бо без достатньої кількості робочої сили сталеливарна та гірничодобувна промисловість не зможуть працювати та робити внесок в ефективне функціонування економіки, з якої фінансуються військові витрати.  Тому підприємство неодноразово зверталося до уряду з закликом прийняти більш збалансований підхід до мобілізації, який забезпечить, щоб завод мав достатньо співробітників для роботи та продовжував існувати.

На думку генерального директора підприємства Мауро Лонгобардо, конкретним кроком державної підтримки може стати такий самий підхід до  підприємств ГМК, як до підприємств критичної інфраструктури та оборонного сектору з можливістю резервувати 100% військовозобов’язаних штатного персоналу. Станом на кінець серпня заброньовано лише 60% персоналу.

Проблема в тому, що збройним силам необхідні такі військові спеціальності, якими володіють машиністи локомотивів, водії великих автомобілів та електрики. Це такі професії, які більше необхідні армії, ніж інші. Проблема в тому, що коли я нарощу виробництво до певного рівня, мені потрібні будуть водії автомобілів, великих машин, машиністи локомотивів. Понад половину з них мобілізували. Але якщо в мене є економічна необхідність збільшити виробництво, мені потрібні всі ці фахівці

Мауро Лонгобардо
Мауро Лонгобардо Генеральний директор "АрселорМіттал Кривий Ріг"

Слід зауважити, що законодавче регулювання все ж покращується. Зокрема бронювання продовжено з 6 місяців до 12. Також поступово запроваджують економічне бронювання та поступово зникає проблема дефіцитних професій. Однак те, що не змінюється, це поведінка ТЦК на місцях, з рейдами на великі підприємства.

Водії локомотивів наразі одна з найбільш затребуваних професій на підприємстві. Але такі фахівці потрібні також у ЗСУ. Фото: пресслужба компанії

Так, співробітників ТЦК кілька разів помічали біля головних прохідних заводу, де вони роздавали повістки. Це викликає неабияке хвилювання серед робітників та відбиває у них бажання йти на роботу. 

Ситуація ще може погіршитися. За збереження нинішніх темпів мобілізації, крім вже мобілізованих, ще 1580 осіб, переважно чоловіків, може бути мобілізовано. Крім того, мобілізовано критично важливі посади для роботи гірничо-металургійного підприємства, а саме машиністи локомотивів, електрики та механіки. У деяких ключових виробничих цехах, як доменний цех, не вистачає 30% персоналу.

Один зі шляхів, за допомогою якого “АрселорМіттал Кривий Ріг” намагається подолати кадрову кризу — залучення молоді, інший — робота з жінками.

Враховуючи відтік чоловіків, на підприємстві активізували роботу з залучення жінок. Зокрема проводять міські кампанії з набору персоналу. Це дає свої результати. До повномасштабного вторгнення співвідношення чоловіків і жінок на ”АрселорМіттал Кривий Ріг” було 70:30. Після початку великої війни ця пропорція змінилась. Станом на травень цього року представництво жінок збільшилось до 33%. А керівні посади на заводі обіймають 240 жінок.

Зараз ми потроху руйнуємо стереотипи, що гірничо-металургійний комплекс — чоловіча сфера. Є чимало вдалих прикладів, коли жінки у нас опанували "чоловічі" професії. Так, наприклад, сьогодні на підприємстві жінки влаштовуються підручними сталевара, є жіночий ремонтний персонал (зварники, електромонтери, слюсарі-ремонтники). Український підрозділ глобальної корпорації працює над тим, аби збільшувати цей пул пропозицій, наприклад, залучатимемо жінок до водійських професій на великовантажні самоскиди у гірничому департаменті

Катерина Залозних
Катерина Залозних Директорка з персоналу "АрселорМіттал Кривий Ріг"

Крім цього, компанія працює над тим, щоб бути привабливою для молоді. І виступає тут як представник цілої індустрії. Від 2019 року на “АрселорМіттал Кривий Ріг” почали створювати сталу екосистему, яка дає змогу працювати з молоддю ще зі школи та не втрачати її увагу аж до початку роботи на підприємстві.

Ірина Водоп'янова починала працювати слюсарем-інструментальником, потім 14 років працювала у службі охорони праці та промислової безпеки. Вже 2 роки працює на місці мобілізованого працівника. Фото: пресслужба компанії

Разом з вишами представники компанії беруть участь у зустрічах у школах та розповідають учням про перспективи та переваги роботи на підприємстві, на яке можна прийти студентом 2-3 курсу і заробляти непогані гроші, та рекомендують ВНЗ, який може навчити цієї професії. Для підлітків також проводять практику. 

“Раніше такі заходи бути офлайн, але тепер з міркувань безпеки не збираємо людей на підприємстві, тож перейшли в онлайн. У 2023 році нашу онлайн-практику пройшли 5198 студентів. Ми вже охопили комунікацією аудиторію у 20 тис. дітей шкільного віку з розрахунком на те, що згодом понад 1000 з них стануть нашими працівниками”, — каже Залозних.

Робота під обстрілами та під час блекаутів

В умовах повномасштабної війни підприємство неодноразово потрапляло під обстріли. Сумною сторінкою історії заводу став обстріл 5 грудня 2022 року, внаслідок якого був пошкоджений дрібносортний стан 250-5 в сортопрокатному цеху №2 та загинув працівник підприємства. 

Загиблий працював бригадиром з переміщення напівфабрикатів і готової продукції в “АрселорМіттал Кривий Ріг”. Чоловік був одружений, мав двох дітей. Ще три співробітники — різальник гарячого металу та охоронці підприємства — отримали різані та осколкові поранення.

Щоб захистити працівників, на території підприємства обладнали укриття. Крім цього, компанія продовжує модернізувати бомбосховища, а персонал підприємства ознайомлений з правилами поводження під час повітряних тривог, регулярно проводяться навчання та тренування різних можливих сценаріїв.

Іншим складним викликом став підрив Каховської гідроелектростанції. У червні 2023 року російські військові підірвали греблю ГЕС, що зруйнувало Каховське водосховище та призвело  до затоплення населених пунктів кількох областей. Через цю катастрофу “АрселорМіттал Кривий Ріг” був змушений призупинити виробництво сталі. До руйнування греблі підприємства Кривого Рогу споживали великі обсяги води з Південного водосховища, але аварія на ГЕС спричинила зниження рівня води на цьому водосховищі. Це змусило владу Кривого Рогу ввести режим економії води в місті

Вже в середині липня “АрселорМіттал Кривий Ріг” збудував новий трубопровід, який дав можливість наповнити Південне водосховище водою з річки Інгулець. Будівництво передбачало укладання труб діаметром до 1000 мм, виконання поглиблення у місці забору води до 6 метрів, проведення ліній енергопостачання, установку підстанцій для забезпечення роботи двох помп, а також благоустрій території та забезпечення зручного проїзду. Робота тривала цілодобово 20 днів, а її завершення дозволило не лише забезпечити водою підприємство, але й покривало на 30% дефіцит води в місті.

Нове водосховище дозволило постачати воду з річки Інгулець і наповнювати Південне водосховище на рівні близько 3000 кубометрів на годину. “АрселорМіттал Кривий Ріг” забезпечив перекид води реверсом через власні мережі водопостачання, а також збудувало нову насосну станцію та 5 кілометрів трубопроводу.

Відключення світла через обстріли енергетичної інфраструктури також залишаються серйозною проблемою для підприємства. На підприємстві кажуть, що наразі це основна проблема виробництва, адже заново доводиться перезапускати всі процеси після блекаутів, знову переузгоджувати графіки, обсяги, дати тощо. Тож завод живе та працює в умовах, коли довгострокове планування неможливе, адже будь-якої хвилини ситуація може змінитись.

Новий трубопровід дав можливість постачати воду з річки Інгулець і наповнювати Південне водосховище з якого бере воду "АрселорМіттал Кривий Ріг" і місто. Фото: пресслужба компанії

Ситуацію ускладнює урядове рішення про те, що гарантія постачання електроенергії без обмежень діятиме лише для тих підприємств, які імпортуватимуть не менше 80% від свого споживання. Зважаючи на найвищі в Європі ціни на електроенергію в Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії, звідки вона імпортується, необхідність витрачати додаткові кошти на її транспортування та сплачувати мито й акцизний збір, ціна імпортної електроенергії для підприємства понад у 2 рази перевищує ціну електроенергії, яку платять його конкуренти в галузі в країнах західної Європи.

В таких умовах подальше виробництво стає суттєво збитковим і завод не може бути конкурентоспроможними на світовому ринку металургійної продукції. 

Однак попри усі негаразди та ризики воєнного часу “АрселорМіттал Кривий Ріг” продовжує працювати, сплачувати податки до бюджету та підтримувати громаду Кривого Рога. Адже від роботи підприємства залежить життя та добробут багатьох тисяч його співробітників та їхніх родин, а від продукції підприємства  відновлення країни.