НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Україна націоналізувала шість компаній російського олігарха

Україна націоналізувала шість компаній російського олігарха
Мірон Горіловський. Фото: росЗМІ

За матеріалами Служби безпеки та Офісу Генерального прокурора Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту про передачу в дохід України активів підсанкційних російських олігархів, зокрема, Мірона Горіловського.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що йдеться про шість українських компаній, що входять до промислового конгломерату «Група Поліпластик», частками в яких росіянин володів через підконтрольних осіб.

Група «Поліпластик» контролюється російськими олігархами та є одним з найбільших виробників полімерних труб та композитних полімерних матеріалів в Європі.

"Російські компанії Горіловського постачають свою продукцію для потреб військових баз, заводів та окупаційних органів країни-агресора РФ, зокрема у тимчасово захопленому Криму", - зауважують в СБУ.

За матеріалами слідства, підприємства російського монополіста беруть участь у виробництві комплектуючих для стрілецької зброї армії РФ.

"Таким чином цей російській олігарх та його спільники фінансують війну РФ проти України", - підкреслили в СБУ.

Як свідчать матеріали провадження, Горіловський володів українськими «філіями» через третіх осіб та офшорні компанії.

"Наразі судом прийнято рішення про стягнення корпоративних прав цих підприємств у власність України. У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки, триває розслідування для встановлення всіх фактів злочинної діяльності бенефіціарних власників російської корпорації", - зауважили в СБУ.

Зауважимо, Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про стягнення в дохід держави активів російського олігарха Мирона Горіловського і його бізнес-партнерів Валентина Буяновського та Андрія Меньшова. 

Зокрема, йдеться про стягнення в дохід держави по 93% ТОВ «Торговий дім “Євротрубпласт”, ТОВ “Калуський трубний завод” і ТОВ “Рубіжанський трубний завод”, 100% ТОВ “Полімертепло - Україна”, 10% ТОВ “Українська полімерна група” і 51% ТОВ “Кордфлекс”.

Міністерство промисловості і торгівлі Росії занесло групу «Поліпластик» до переліку організацій, що мають істотний вплив на галузі промисловості і торгівлі в РФ.

Нагадаємо, раніше Вищий антикорупційний суд (ВАКС)  ухвалив рішення на користь Міністерства юстиції, задовольнивши позов проти російського олігарха Алішера Усманова та його бізнес-партнерів — родини Скоч і Стрешинського, і постановив стягнути їх активи в державну власність.