НБУ курс:

USD

41,19

+0,05

EUR

45,49

+0,11

Готівковий курс:

USD

41,48

41,41

EUR

45,90

45,75

Україна вироблятиме 155-мм снаряди за норвезькими технологіями

Україна вироблятиме 155-мм снаряди за норвезькими технологіями
Фото: Nammo

Уряд Норвегії відкрив шлях до передачі вітчизняних оборонних технологій Україні. Це означає, що артилерійські снаряди, вироблені за технологією норвезької компанії Nammo, можуть вироблятись в Україні.

Про це йдеться на сайті норвезького уряду.

"Україна має велику потребу в артилерійських боєприпасах, щоб мати можливість протистояти російській агресії. Наш уряд зробив ряд кроків щодо збільшення виробництва артилерійських боєприпасів у Норвегії. Водночас, ми бачимо, що важливо зміцнювати можливості українців з виробництва сучасних артилерійських боєприпасів в Україні", — заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стере.

Зазначається, що компанія Nammo уклала угоду, яка сприяє налагодженню ліцензійного виробництва 155-мм артилерійських снарядів в Україні українською оборонною компанією за норвезькі кошти.

"Норвегія робить свій внесок, безоплатно надаючи боєприпаси зі своїх власних запасів і безпосередньо від промисловості. Тепер Nammo хоче поділитись своїм рецептом з Україною. Це означає, що українські сили зможуть швидше отримувати постачання", – зазначив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам.

Додамо, що у березні уряд Норвегії дозволив норвезьким оборонним компаніям звертатися до Міністерства закордонних справ за ліцензією на передання технологій в Україну. Компанія Nammo подала заявку й отримала дозвіл.

Як повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, перемовини з норвезько-фінською Nammo тривали вже давно.

"І я радий повідомити, що сьогодні уряд Норвегії не лише дозволив передачу ліцензії на виробництво артилерійських снарядів НАТОвського калібру українській компанії, але й погодився профінансувати цей процес", - йдеться в його повідомленні.

Він зауважив, що це вже друга ліцензія на виробництво снарядів 155-мм калібру в Україні — першою була ліцензія від KNDS/Nexter.

Крім того, міністр подякував за підтримку локального виробництва, адже виробляти якнайбільше снарядів в Україні важливо як з точки зору ефективності та логістики, так і з точки зору економіки.

Україна підписала безпекову угоду з Норвегією

Норвегія стала 15-ю країною, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду. Відповідно до неї, цьогоріч Норвегія виділить Україні щонайменше 1,2 млрд євро (13,5 млрд норвезьких крон) військової допомоги. Загалом на 2023-2027 роки у Програмі Нансена з підтримки України передбачено близько 6,4 млрд євро.

Крім того, Норвегія разом з союзниками допомагатиме Україні нарощувати спроможності у сфері сучасних бойових літаків.

Також сторони поглиблюватимуть оборонно-промислове співробітництво. Норвегія робитиме вагомий внесок у розвиток морських спроможностей України в Чорному та Азовському морях, продовжить постачати системи NASAMS, обладнання та навчати фахівців.