НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Виробництво сталі обвалиться: українські металурги стурбовані можливою окупацією Покровська

Виробництво сталі обвалиться: українські металурги стурбовані можливою окупацією Покровська
Шахтоуправління "Покровське". Фото: Вікіпедія

Українські металурги занепокоєні, що просування російських військ до міста Покровськ на сході України може призвести до значного скорочення виробництва сталі, оскільки в Покровську знаходиться єдине в Україні джерело коксівного вугілля, яке є важливим для металургійної галузі.

Про це пише Reuters.

Російські війська наблизилися до Покровська на відстань 12 км, що ставить під загрозу роботу місцевої шахти. Ця шахта виробляє вугілля, необхідне для виготовлення коксу, що є критично важливим компонентом у металургії.

За словами голови Асоціації металургів України Олександра Каленкова, втрата Покровської шахти може знизити виробництво сталі до 2-3 млн тонн на рік. Натомість, за оптимістичними прогнозами, за умови безпечної роботи шахти, виробництво могло б сягнути 7,5 млн тонн у 2024 році та понад 10 млн тонн у 2025 році.

Коксівне вугілля, яке видобувається в Покровську, є стратегічним ресурсом. За словами Анатолія Старовойта, голови коксохімічного об'єднання "Укркокс", у 2023 році Україна виробила близько 3,5 млн тонн коксу, використовуючи виключно це вугілля. Його втрата ускладнить забезпечення металургійної промисловості необхідними матеріалами, адже імпорт вугілля з інших країн через порти є проблематичним через воєнні ризики.

"Ми не знаємо, де взяти вугілля, якщо Покровськ буде захоплено. Важко завезти його імпортом; сьогодні не так просто завезти його морем", - сказав він.

Великі металургійні підприємства, такі як ArcelorMittal Кривий Ріг, змушені накопичувати запаси вугілля та звертатися до імпорту сировини з країн, таких як США та Південна Африка. Однак імпорт лише збільшить собівартість виробництва, що може знизити конкурентоспроможність української сталі на міжнародному ринку.

Додамо, ArcelorMittal Кривий Ріг у четвертому кварталі планує скоригувати рівень виробництва відповідно до зниження попиту на ринках і рівня цін на залізорудну сировину та металопродукцію в Україні та світі, аби уникнути подальших втрат.

За підсумками січня-серпня 2024 року, виробництво металопродукції в Україні зросло порівняно з аналогічним періодом минулого року. Виробництво чавуну, сталі та прокату збільшилося більш ніж на 20% у кожній категорії. Ще більш значний приріст спостерігався у виробництві сталі — на 30,8%, що дозволило підняти обсяги з 4032 тис. тонн у 2023 році до 5274 тис. тонн у 2024 році.

Ситуація в Покровську

Ситуація на Покровському напрямку фронту наразі дуже складна, оскільки загарбники проводять штурмові дії цілодобово і залучають для цього велику кількість особового складу та техніки, розповів начальник служби зв’язків з громадськістю 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка Іван Сєкач.

Загарбники проводять свої штурми із залученням великої кількості особового складу. Відомо, що місто намагаються оточити.

Приватне акціонерне товариство Шахтоуправління “Покровське”, раніше відоме як ВАТ Вугільна компанія “Шахта “Красноармійська-Західна № 1“ — велике гірничопромислове підприємство у Донецькій області, найбільша вугільна шахта України. Контрольний пакет акцій товариства з березня 2021 року належить компанії Metinvest B.V