НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Власник "Vodafone Україна" купив найбільшого видобувника титанових руд в Україні за 3,9 млрд грн

Видобуток титанових руд
Видобуток титаномісних руд на Іршанському гірничо-збагачувальному комбінаті. Фото: прес-служба ОГХК

Компанія “Цемін Україна”, що входить до орбіти NEQSOL Holding, купила Об'єднану гірчино-хімічну компанію, запропонувавши на торгах 3,938 млрд гривень. Інші компанії не подавали заявки на участь в торгах. Про це свідчать дані електронної системи торгів Прозорро.Продажі.

"NEQSOL холдинг зробив цей крок, як потенційний стратегічний інвестор, який у разі визнання переможцем, планує разом із виконанням усіх приватизаційних зобов'язань, що охоплюють соціальні, екологічні та технічні аспекти, реалізувати плани щодо модернізації, розробки нових продуктів із використанням глибокого перероблення сировини та розширення на глобальних ринках",  — повідомив регіональний директор NEQSOL в Україні Володимир Лавренчук.

Про зацікавленість NEQSOL до участі у приватизації державної титанової компанії стало відомо наприкінці липня. Крім того, азербайджанські інвестори з NEQSOL виявляли інтерес до купівлі ОГХК й у 2021 році. Проте тоді вони так і не купили компанію.

NEQSOL працює в галузі енергетики, телекомунікацій, будівництва та високих технологій. Її засновником є азербайджанець Насіб Гасанов. У 2019 році компанія придбала 100% "Vodafone Україна".

Коротко про ОГХК

Компанія ОГХК була створена на базі титанових активів Дмитра Фірташа. У 2014 році ФДМУ відмовив структурам олігарха у продовженні оренди на Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат у Житомирській області та Вільногірський гірничо-металургійний комбінат у Дніпропетровській області. Зараз компанія є найбільшим в Україні підприємством з видобутку титанових руд.

Фонд держмайна без успіху готував до продажу цю компанію з 2019 року. Паралельно з цим підприємство неодноразово потрапляло в скандали, пов’язані з рейдерським захопленням компанії та постачанням титанової сировини до Росії навіть після початку повномасштабної війни. Крім цього експерти оцінюють запаси титанових руд на основних родовищах підприємства, на які видані дозволи на видобуток, як мізерні, що теж не додавало ліквідності державному активу.

 ОГХК має контракти з американською компанією Chemours, якій продає титанову сировину зі своїх складів іншим великим споживачем сировини є чеська компанія Precheza - головний європейський виробник діоксиду титану.

У 2022 році обсяг світового ринку титану склав $28,59 млрд, а у 2023 році він виріс до $30,44 млрд. Прогнозується, що у 2030 році обсяг ринку зросте майже до $52 млрд.