НБУ курс:

USD

41,28

+0,05

EUR

44,81

+0,09

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,35

45,20

Нацбанк позбавив ліцензії СК "Промстрах": яка причина

нбу, нацбанк
Фото: НБУ

Національний банк України вирішив віднести ПАТ "Промислово-страхова компанія" (Харків) до категорії неплатоспроможних та анулювати його ліцензію на здійснення діяльності із страхування. Як ідеться в повідомленні регулятора, відповідне рішення він ухвалив 24 вересня. Воно набрало чинності з 25 вересня.

Зазначається, що за результатами безвиїзного нагляду за діяльністю страховика було встановлено недотримання ним вимог до платоспроможності, а саме виявилося, що розмір прийнятного регулятивного капіталу "Промстраху" на 1 липня був більш ніж вдвічі меншим від рівня мінімального капіталу, який вимагає НБУ.

Зазначені обставини відповідно до частини 1 статті 124 закону про страхування зобов’язують Нацбанк визнати СК неплатоспроможною. На виконання вимог частин 2 та 7 статті 66 закону регулятор звернеться до суду з заявою про початок банкрутства "Промстраху".

Як вказує НБУ, статутний капітал цього страховака становить 15 мільйонів гривень, за перше півріччя 2024 року йому надійшло страхових премій на 64,3 мільйона гривень, при цьому сума страхових відшкодуван становила лише 0,3 мільйона гривень. Технічні резерви компанії на 1 липня вказані як "0,0 млн грн". СК "Промстрах" здійснювала страхування "інше, ніж страхування життя".

За даними на сайті компанії, вона мала ліцензію на здійснення 6 видів обов'язкового та 10 видів добровільного страхування. Акціонерами СК на початок 2024 року значилися дев'ятеро людей, з яких двоє вже померли. Найбільшу частку (21,13%) мав мешканець Харкова Ігор Олійник, інші володіли частками від 9% до 10%.

Нагадаємо також, що 19 вересня Нацбанк вирішив за тією ж причиною анулювати ліцензію запорізькій компанії "Оранта-Січ". Вона теж здійснювала страхування "інше, ніж страхування життя", мала право здійснювати ОСЦПВ власників наземних транспортних засобів.