- Категорія
- Новини компаній
- Дата публікації
11 понять для оцінки якості чаю: розповідає чайний магазин New Tea
Окрім визначного характеру та смаку, китайський чай ще й має свій власний словник. Це терміни, які допомагають повніше передати враження від напоїв і відзначити їх особливості. Вчити їх напам’ять не потрібно, та знати, як поділитися відчуттями – безцінно.
Готові поринути у світ смачного й китайського? Тоді необхідно знати, як саме назвати ті відчуття, які принесе вам оригінальний чай із Піднебесної. Чим саме відзначається ваше улюблене зілля? І що це за дивний ефект від нового напою? Розповідає спеціалізований чайний магазин New Tea.
1. «Солодкість, що повертається»
«Хуейгань», або солодкий післясмак – це ті довгі медові, фруктові чи квіткові ноти чаю, які залишаються на корені язика із приємним відчуттям вологості.
2. Посилення слиновиділення
Цей термін звучить як «Шенцзинь» і описує відчуття, коли чай відчутно стимулює вироблення слини. Саме цю рису чаю вважають ознакою високої якості. Особливо це притаманно для витриманих пуерів та улунів.
3. Пощипування в горлі
Поняття «Суохоу», навпаки, говорить про низьку якість, неправильне зберігання чаю або надто довге заварювання. Ці недоліки виражаються в таких відчуттях:
- сухість у горлі;
- свербіння;
- «прилипання до горла»;
- лоскотання в гортані.
4. Горловий резонанс
«Хоуюнь» також перекладається як «гармонія горла». Це те приємне, глибоке та довге відчуття, яке залишається після пиття чаю. Воно може бути свіжим чи солодкуватим, а також відчуттям приємної зволоженості горла.
5. Густота й насиченість
Термін «Нунхоу» використовується, щоб описати насичений аромат та смак чаю. Це означає, що напій має багату й потужну смакоароматику.
6. «Джерело в основі язика»
Виразне поняття «Ше Ді Мін Цюань» описує відчуття прохолоди та слиновиділення біля кореня язика після чаювання. Разом із «Шенцзинь» ця характеристика є ознакою якісного чаю.
7. «Перетворення»
Поняття «Хуа» описує процес, за якого перша гірчинка й сухість чаю швидко змінюються на приємну солодкість та шовковистість. Чим швидше проходить така трансформація, то більш цінним вважається чай.
8. Шовковистість і чистота
«Чуньчжен» – це опис напою з глибоким та насиченим смаком, який ідеально зберігає свої класичні характеристики, притаманні конкретному сорту. Тобто, тут мова про ідеальну збалансованість чаю.
9. Смак води
«Шуйвей» – поняття для опису чаю без вираженого смаку чи аромату, коли вода, що використовується для заварювання, домінує над його особливостями. Це може вказувати на:
- недостатню якість чи свіжість чаю;
- неправильне заварювання (надто коротке або за низької температури води);
- неякісну воду, яка має власні запах та смак, які перебивають їх у чаї.
10. М’якість та гармонійність
Описуючи чай як «Чуньхе», ви можете сказати, що він гладенький, м’який, гармонійний і не має різких чи конкретних домінуючих відтінків. Це важливо для багатьох чаїв: наприклад, для білих та жовтих.
11. Запах ліків
Зазвичай термін «Яосянь» вживають стосовно пуерів та інших Хейча – китайських чорних чаїв. Вони мають довгий строк зберігання та продовжують ферментуватися, створюючи свій унікальний аромат. Запах трав та ліків, притаманний такому чайному листу, вважається привабливим і цілющим.
Тепер ви знаєте…
Як ви вже встигли зрозуміти, лише спеціалізований магазин чаю здатен підібрати для вас унікальний, а головне – оригінальний чай, який вам точно прийдеться до душі. І тепер, побачивши чайний магазин у Києві, ви зможете чітко описати, який саме вам потрібен напій. А ще – перевірите, наскільки обізнаним є консультант в асортименті.
Щоб знайти найбільш різноманітний і по-справжньому елітний асортимент, шукайте магазин чаю New Tea: стаціонарний чайний магазин та спеціалізований інтернет-шоп. А далі – дегустуйте!