НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

Що таке DeFi і як ця еволюція вплине на крипторинок?

Що таке DeFi і як ця еволюція вплине на крипторинок?

Децентралізовані фінанси - один із головних аргументів на користь криптовалют. Традиційні фінанси надзвичайно централізовані: на їхній обіг впливають уряди та банки. Нинішній високий курс біткоїна до долара завдячує саме DeFi: вартість першої криптовалюти не контролюється державами та традиційними фінансовими інститутами.

Сучасні можливості децентралізованих фінансів 

Завдяки DeFi вже зараз користувачам доступна маса корисних послуг:

  • надання кредитів під заставу цифрових активів;
  • купівля, продаж, обмін без централізованого менеджменту;
  • децентралізований обмін токенів, створених на платформі ERC-20;
  • міжплатформний обмін в екосистемі DeFi тощо.

Навіть компанії, що працюють у традиційній фінансовій сфері, намагаються впровадити свої DeFi.

Головні переваги використання децентралізованих фінансів

Учасники DeFi-сфери отримують величезну кількість переваг. Серед основних з них:

  • низькі комісії (транзакції здійснюються без участі посередників, які беруть свої комісії);
  • майнінг ліквідності в блокчейні за допомогою стейкінга (винагорода за участь у системі);
  • немає податків і державного контролю (анонімність операцій);

багатообіцяюче майбутнє екосистеми (вже зараз децентралізовані платформи працюють над загальною сумісністю).

Звичайно, є в системи і деякі недоліки. Насамперед це ризики, пов'язані з децентралізацією: відсутність регуляційних механізмів, ризики безпеки смарт-контрактів. Водночас, цих недоліків стає все менше, адже механізм роботи постійно вдосконалюється.

Перспективи DeFi

Експерти криптовалютного ринку стверджують, що перспективи децентралізованих фінансів розкриті далеко не повністю. У найближчому майбутньому DeFi стануть найважливішою частиною глобальної економічної системи. Цьому є кілька пояснень:

  1. Відсутність контролю з боку держав - останніми роками у світі виникла низка політичних криз, які не дають змоги брати участь у торгівлі деяким важливим гравцям. Децентралізовані фінансові системи дають змогу обходити такі обмеження. Наприклад, санкції.
  2. Поява штучного інтелекту - ШІ буде набагато ефективніше справлятися з багатьма процесами, ніж традиційні фінансові інститути. Це змусить інвесторів перейти саме до використання DeFi.
  3. Доступність фінансових сервісів - поки що користувачі крипти не можуть активно використовуватися токенами, адже криптомонети ще недостатньо інтегровані в економічну інфраструктуру. Наприклад, поки що немає багатьох функцій, які зробили б роботу зручнішою. Тобто, є куди розвиватися.

Децентралізовані фінанси - нова епоха в економіці. Вона в прямому сенсі здатна перевернути світ, якщо достатня кількість великих інвесторів перейде саме на використання DeFi-токенів замість фіатних коштів. Крім того, цю перспективу можуть узяти на озброєння інвестори: просто зараз можна вкластися в DeFi-токени й отримати від цього гідний прибуток.