Іспанія надасть Україні пускові установки для ЗРК Hawk

Іспанія надасть Україні пускові установки для ЗРК Hawk
ЗРК Hawk. Фото: Вікіпедія

Після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у іспанській Гранаді, прем'єр-міністр країни Педро Санчес підтвердив передачу Україні 6 пускових установок для ЗРК Hawk.

Про це пише La Moncloa.

В Іспанії повідомили, що дані системи ППО можуть використовуватися для протидії можливим російським бомбардуванням цивільних цілей та критичної інфраструктури, а також для захисту нового зернового коридору.

Країна також візьме на себе навчання українських військових та надасть нове обладнання для розмінування.

Видання пише, що Санчес висловив свою підтримку справедливому та тривалому миру і підтвердив українському президенту підтримку Іспанією на шляху України до Європейського Союзу.

Він також додав, що Іспанія продовжуватиме підтримувати Україну у захисті своїх міст, енергетичної інфраструктури та портів.

Зауважимо, ЗРК Hawk може чудово впоратись з ворожими крилатими ракетами та дронами-камікадзе. Це американський комплекс середньої дальності, який здатний знищувати цілі на відстані 45-50 кмПри цьому, максимальна висота ураження цілі становить 20 км, а мінімальна – 30 м. Імовірність ураження цілі однією ракетою – до 85%

Спершу Hawk розробляли тільки для знищення літаків, але згодом модернізували і для перехоплення ракет та дронів.

Нагадаємо, вчора Зеленський анонсував новий пакет оборонної підтримки для України, який містить додаткові засоби ППО, артилерію та антидронові системи. 

Додамо, що вперше Іспанія передала Україні військову допомогу у вигляді, систем протиповітряної оборони Hawk восени минулого року.