Кадирову оголосили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України

Кадирову оголосили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України

Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази воєнних злочинів з боку голови Чеченської республіки РФ Рамзана Кадирова, заступника начальника управління Федеральної служби військ національної гвардії РФ по Чеченській республіці Данііла Мартинова та командира тактичної групи 249-го окремого моторизованого батальйону "Юг" 46-ї окремої бригади оперативного призначення північно-кавказького округу військ національної гвардії РФ Хусейна Межидова.

Про це 26 серпня повідомила пресслужба СБУ.

Саме Кадирову оголосили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, виправдовування, визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році).

За даними слідства, у лютому-березні 2022 року Кадиров особисто керував розробкою та плануванням окремих військових операцій підрозділів Мартинова і Межидова, віддавав накази, заслуховував звіти та доповіді їхніх керівників.

Мартинов 5 березня керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням. Він наказав взяти в заручники майже 500 людей (пацієнти диспансеру, персонал та місцеві мешканці).

Інтернат було перетворено на вогневу позицію окупантів, а підходи до будівлі замінували.

За наказом ще одного наближеного до ватажка Чечні Хусейна Межидова у період з 25 лютого по 13 березня відбулося незаконне захоплення у заручники та утримування у підвалах багатоповерхівок майже двох сотень мешканців Гостомеля.

Також, Хусейн Межидов звинувачується ще і в пограбуванні цивільних осіб і об’єктів.

Мартинов і Межидов звинувачуються в:

  • утримуванні цивільних;
  • порушенні правил поводження з цивільним населенням;
  • використанні мирних жителів як "живого щита". 

Їх обох звинувачують за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням).

Раніше СБУ повідомила про підозру командиру спецзагону швидкого реагування "Ахмат" Росгвардії по Чеченській Республіці РФ Апті Алаудінову, який керував військовою операцією із захоплення території Луганщини.

До цього було повідомлено про підозру командиру мобільного загону особливого призначення Росгвардії "Ахмат-Грозний" Анзору Бісаєву. Цьому соратнику Кадирова інкримінують порушення законів та звичаїв війни (частина 1 статті 438 Кримінального кодексу) через березневі події в селищі Бабинці Київської області.