В МЗС спростували інформацію про те, що нібито "Україна просила не включати Білорусь в останні пакети санкцій ЄС"

В МЗС спростували інформацію про те, що нібито "Україна просила не включати Білорусь в останні пакети санкцій ЄС"

В Міністерстві закордонних справ заявили, що повідомлення про нібито “прохання України не включати Білорусь в останні пакети санкцій ЄС” не відповідає дійсності.

Про це 12 січня в Facebook повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

"Нагадаю, що за підтримку агресії Російської Федерації проти України на Білорусь нині накладено низку персональних та секторальних санкцій. Натомість нам відомо про обговорення між державами-членами Європейського Союзу питання подальшої синхронізації санкцій, накладених на РФ. Водночас, за нашою інформацією, консенсусу всередині Євросоюзу наразі немає", — зазначив він.

Речник МЗС зауважив, що Україна та партнери нині активно працюють задля максимально змістовного наповнення десятого санкційного пакету ЄС.

Нагадаємо, напередодні брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк повідомив, що, за його інформацією, Європейський Союз досі не запровадив проти Білорусі такі ж обмеження, як, зокрема, в останніх санкційних пакетах проти РФ, нібито, тому що "про це просив Київ".

"Одна з причин, через яку Білорусь не потрапила під санкції разом з Росією в останніх санкційних пакетах, полягає в тому, що Україна попросила не включати туди Мінськ", - написав журналіст.

Втім напередодні він також повідомив, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС висуне нові санкції проти Білорусі за підтримку війни Росії проти України.

Нагадаємо, у грудні ЄС офіційно запровадив дев'ятий пакет санкцій проти Росії і вже готує нові обмження. Білорусь нині також перебуває під санкціями США, ЄС та Великобританії. Але останнього разу ЄС розширював санкції проти РБ на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Зауважимо також, що в грудні 2022 року Білорусь заявила, що дозволить транзит українського зерна без жодних умов.