Німеччина передасть Україні військові гелікоптери Sea King Mk41

Sea King Mk41
Sea King Mk41. Фото: commons.wikimedia.org

Німеччина  оголосила про передачу Україні шести списаних багатоцільових військових гелікоптерів Sea King Mk41 разом із комплектом запасних частин.

Про це повідомив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

Він взяв участь у 18 засіданні Контактної групи з питань оборони України "Рамштайн", яка відбулась 23 січня у відеоформаті.

Пісторіус зауважив, що пріоритетом №1 для коаліції "Рамштайн" залишається ППО для захисту населення та інфраструктури України. 

Також міністр оборони Німеччини пообіцяв надати Україні шість багатоцільових гелікоптерів Sea King Mk41 з комплектуючими та запчастинами.

Окрім того, Німеччина забезпечить навчання українських військових на гелікоптерах.

"Sea King – перевірений і міцний гелікоптер, який допоможе українцям у багатьох сферах: від розвідки над Чорним морем до транспортування солдатів. Це перша німецька поставка такого типу", – сказав Пісторіус.

Наразі терміни поставки гелікоптерів невідомі.

Про Sea King Mk41 

Німецькі Sea King Mk41 були побудовані у Великій Британії компанією Westland Helicopters. Британці, своєю чергою, будують їх за ліцензією американської компанії Sikorsky Aircraft.

Гелікоптери Sea King виконують різноманітні завдання, включаючи пошуково-рятувальні роботи, транспортування, надання допомоги при стихійних лихах, тактичне наземно-морське транспортування, евакуацію, спостереження, розвідку та морську підтримку. 

Sea King Mk41 – транспортний вертоліт, але він може нести протикорабельні ракети. Таку здатність німецькі Sea King набули після модернізації наприкінці 1980-х років.

Військово-морські сили Німеччини використовували гелікоптери Sea King Mk41 із 1970-х років. Зараз ці гелікоптери Німеччина замінює на сучасніші.  

Гелікоптери Sea King уже постачала Україні Велика Британія в січні 2023 року.

Допомога від Німеччини 

Німеччина стала однією з країн, які активно допомагають Україні, надаючи військову, політичну та фінансову підтримку. У Німеччині переглянули фінансовий план на 2024 рік, згідно з яким країна у 2024 році подвоїть військову допомогу Україні до 8 млрд євро.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц нещодавно повідомив, що Німеччина надасть Україні військові товари на понад 7 млрд євро.