Окупанти під виглядом здачі в полон хотіли атакувати українські позиції – це військовий злочин

Окупанти під виглядом здачі в полон хотіли атакувати українські позиції – це військовий злочин

Військові РФ вкотре порушили закони та правила війни. Цього разу стало відомо, що окупанти інсценували задачу в полон з метою атакувати українських військових.

Про це 20 листопада у Facebook повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

В мережі поширили відео, на якому російській військові, ймовірно, у селищі Макіївка Луганської області нібито "хочуть здатися в полон". Цей процес відбувається відповідно до встановлених правил, порушення яких є військовим злочином. За попередньою інформацією, окупанти дали сигнал про бажання здатися в полон і під час самого процесу один із російських військових відкрив вогонь. В свою чергу українські захисники реагували відповідно.

такому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненим, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки, ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивстваповинні бути покараними", — пояснив омбудсмен.

При цьому РФ повідомила міжнародні організації про дії російських військовослужбовців, звинувативши Україну в інциденті. Лубінець звернув увагу, що росіяни не зверталися з подібними запитами через страту російського військового бойовиками ПВК "Вагнер".

"Метою всіх цих інформаційних кампаній Кремля є одне - припинити здачу в полон новомобілізованих невмотивованих російських солдат, налякавши їх стратою, в разі вчинення таких дій", — зазначає Лубінець.

Нагадаємо, щоб безпечно здатися в полон, потрібно зателефонувати на гарячу лінію державного проєкту України "Хочу жить": +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84. Також можна написати в чат-бот "Хочу жить".

При цьому є чіткий алгоритм здачі в полон і його слід суворо дотримуватися:

1. Відстебніть магазин і повісьте зброю на ліве плече стволом униз;
2. Підніміть руки з білим прапором (підійде будь-яка біла тканина);
3. Кричіть: "Здаюся!";
4. Підходьте до українських військових за командою та виконуйте всі їхні вимоги.

Алгоритм здачі в полон для групи чи підрозділу:

1. Складіть всю зброю і відійдіть;
2. Станьте перед своєю військовою технікою (перед цим заглушіть її – вона не повинна бути в бойовому положенні);
3. Відправте переговорника (офіцера або найстаршого за званням) – він повинен бути беззбройним і мати білий прапор.