Премʼєрка Фінляндії допустила передачу винищувачів Україні: про які літаки йдеться

Санна Марін, Фінляндія
Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін. Фото: сайт уряду Фінляндії

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін заявила, що її країна могла би розглянути надання Україні винищувачів Hornet. Про це повідомляє Yle.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

За її словами, таку дискусію можливо підняти, враховуючи, що Фінляндія наразі закуповує для себе нові винищувачі на заміну тим, які має зараз. 

"Думаю, ми могли би обговорити Hornet: чи можна було би запропонувати їх Україні, яка підготовка для цього потрібна", – висловилася прем’єрка. 

Вона додала, що наразі всі розмови про винищувачі перебувають на початковому етапі і в цьому питанні потрібна буде широка співпраця між західними союзниками.

Своєю чергою міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен у коментарі Iltalehti заявив, що Марін не обговорювала з ним ідею передачі винищувачів.  За його словами, Фінляндія отримає американські F-35 з 2026 року, однак у найближчі роки країні знадобляться Hornet.

"Ми дуже допомогли Україні оборонною технікою і продовжуватимемо допомагати. Але моя оцінка така, що зараз ми повинні думати про щось інше, крім Hornet", – сказав міністр.

Нагадаємо, що 10 березня Санна Марін відвідала Київ. Разом із президентом України Володимиром Зеленським вона прийшла на церемонію прощання з комбатом Дмитром Коцюбайлом.

Цього ж дня стало відомо, що Фінляндія надасть 29 млн євро на потреби України у сфері освіти, захисту довкілля та забезпечення радіаційної безпеки.