США планують визнати ПВК "Вагнер" терористичною організацією, - ЗМІ

США планують визнати ПВК "Вагнер" терористичною організацією, - ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість визнання приватної військової компанії “Вагнер” Євгена Пригожина, як іноземної терористичної організації.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними співрозмовників видання, Білий дім ще не ухвалив остаточного рішення. 

Зазначається, що визнання ПВК "Вагнер" іноземною терористичною організацією дозволило б США розпочати кримінальне переслідування проти групи та її членів, а також накласти арешт на її активи по всьому світу.

Переслідування Вашингтоном ПВК "Вагнер" покликане стримати діяльність найманців в Україні, а також протидіяти їхньому все більшому впливу в Африці. Угруповання, як і його засновник Євгеній Пригожин, уже перебувають під санкціями США, ЄС і Британії.

Bloomberg пише, що санкції проти ПВК можуть бути відповіддю Білого дому на тиск з боку деяких американських законодавців, які закликали адміністрацію Байдена оголосити РФ державою-спонсором тероризму. 

Рух проти ПВК "Вагнер" означатиме нові зусилля США протистояти групі, яка набула популярності та влади в усьому світі, особливо після того, як Росія вторглася в Україну 24 лютого, оскільки її найманці зіграли важливу роль у бойових діях.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну "вагнерівці" брали участь у розправах над мирними жителями. До ПВК нині вербують ув’язнених із російських тюрем.

Крім того, засновника групи Євгена Пригожина вважають головним союзником і прихильником президента Володимира Путіна та його воєнних дій в Україні. Його називають "шеф-кухарем Путіна", оскільки його кейтеринговий бізнес влаштовував обіди, на яких був присутній лідер країни-агресора РФ.

Раніше юристи британської компанії McCue Jury and Partners подали позов до суду проти російського бізнесмена Євгена Пригожина та створеної ним приватної військової компанії "Вагнер" через участь у бойових діях в Україні.

 Нагадаємо, власник ПВК "Вагнер" ​​Євген Пригожин активно вербує  російських ув'язнених та пропонує воювати  в Україні. За участь у війні засудженим обіцяють або пом'якшення вироку, або грошову компенсацію.

За даними Інституту вивчення війни (ISW), що Пригожин продовжує будувати військову структуру, паралельну до російського Міністерства оборони, що в перспективі може загрожувати режиму лідера країни-агресора РФ Володимира Путіна.