Столтенберг про винищувачі: союзники Альянсу можуть надати Україні літаки для оборони

Йенс Столтенберг. Фото: скриншот видео пресс-конференции по итогам переговоров с РФ

Союзники НАТО не втручатимуться у війну, яку Росія розв'язала проти України, але Альянс може надати Києву сучасні бойові літаки для самозахисту.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу, пише Liga.net.

"Є можливість, що союзники НАТО передадуть літаки Україні", – зазначив він.

Столтенберг наголосив, що це українці будуть використовувати проти окупантів західні літаки, тобто за штурвалом не буде льотчиків Альянсу, а тому НАТО не буде втягнута у війну.

Він також підтвердив, що 14 лютого на зустрічі міністрів оборони країн-союзниць України у форматі Рамштайн буде розглянуто тему постачання бойових західних літаків Силам оборони Україні.

"Йдуть постійні обговорення та розмови всередині Альянсу щодо того, які типи військових систем ми повинні передати (ЗСУ, - ред.), і, як ви бачили у ЗМІ, тривають дискусії щодо питання про літаки. І я очікую, що завтра це також розглядатиметься на зустрічі тут, у Брюсселі", - сказав генсек НАТО.

Нагадаємо, після того, як Німеччина вирішила передати Україні Leopard 2 та дозволила реекспорт, ряд країн вирішили приєднатися до "танкової коаліції".

Тепер у Києві вважають логічним наступним кроком передачу сучасних винищувачів. Західні партнери вже обговорюють це питання.