В ГУР не бачать намірів Китаю постачати зброю до Росії

В ГУР не бачать намірів Китаю постачати зброю до Росії
Кирило Буданов. Фото: ГУР Міноборони

Начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов не бачить ознак того, що Китай може поставляти зброю Росії для ведення війни проти України. Про це він сказав у інтерв'ю "Голосу Америки".

"Я не поділяю таку думку. Станом на зараз не думаю, що Китай погодиться на передачу озброєнь Росії... Я не бачу жодних ознак, які свідчать про те, що навіть оговорюються такі речі", - заявив Буданов.

У відповідь на згадку про те, що такі заяви лунали від американських посадовців, зокрема голови Державного департаменту Ентоні Блінкена, він підкреслив, що йому не відомі відповідні факти.

"Я керівник розвідки і спираюся, вибачте, не на думку, при всій повазі, окремих людей, а лише на факти. Фактів таких я не бачу", - сказав начальник ГУР.

Крім того, він зазначив, що не має даних про те, щоб з інших країн, зокрема з КНДР, надходило якесь "більш-менш серйозне озброєння". Винятком у цьому, за його словами, є постачання з Ірану, що не є новиною.

"Була інформація, що щось там йшло з Північної Кореї, але у нас немає тому підтвердження. І жодного немає випадку, коли ми б зафіксували, що ось якесь озброєння, яке прийшло з Північної Кореї, ось воно ось тут було використано. Можливо, ще ми цього просто не бачили, або воно йде на якісь інші, як то кажуть, нужди", - заявив Буданов.

Загалом, за спостереженнями керівника військової розвідки, Росія "просто намагається придбати будь-де будь-що", оскільки має з наявністю озброєння значні проблеми.

"Сербія, на яку так всі в Росії сподівалися, відмовила в передачах озброєнь. Є певні намагання купити через треті країни - більш-менш масштабно ввезти озброєння. Зараз пробують з Мʼянмою. Що з цього вийде, побачимо з часом. Але по факту Росія в питанні озброєнь обмежена, скажімо так, Іраном. Станом на зараз", - описав ситуацію начальник ГУР.

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ Великої Британії в грудні заявляло, що підтверджує неофіційні дані США про те, що КНДР завершила постачання з порушенням резолюцій Ради безпеки ООН зброї до Росії для її використання приватною військовою компанією "Вагнер" під час війни проти України.