Зеленський вручив мерам чотирьох польських міст почесні відзнаки (ФОТО/ВІДЕО)

польські міста-рятівники
Мер міста Жешув отримує від Зеленського відзнаку "Місто-рятівник". Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Польщі зустрівся з мерами Жешува Конрадом Фійолеком, Перемишля Войцехом Бакуном, Любліна Кшиштофом Жуком та Хелма Якубом Банашеком. Український лідер вручив їм почесні відзнаки "Місто-рятівник".

Про це повідомила пресслужба Офісу Президента.

Відзнаки очільники польських міст отримали "за безпрецедентну підтримку, надану українцям у найважчий період, коли мільйони наших громадян були змушені шукати порятунку від війни".

Зеленський розповів, що мери цих чотирьох міст разом із рятувальниками та волонтерами були першими, хто приймав українців, які тікали від війни. Прикордонні польські міста організували облаштування сотень пунктів для прийому українців, створення хабів і логістичних центрів для збору й передачі в Україну гуманітарних вантажів.

"Володимир Зеленський вручив мерам Жешува, Перемишля, Любліна й Хелма почесні відзнаки "Місто-рятівник", якими їхні міста відзначені за гуманізм, милосердя й солідарність з українським народом, всебічну допомогу громадянам України, котрі вимушено залишили батьківщину внаслідок російської агресії, а також вагому підтримку України в захисті її незалежності й суверенітету", – резюмували в ОП.

Президент також вручив орден князя Ярослава Мудрого V ступеня Почесному консулу України в Перемишлі Олександру Бачику. Відзнаку він отримав за значні особисті заслуги у зміцненні міждержавної співпраці, підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, вагомий внесок у популяризацію Української держави у світі.

Нагадаємо, Зеленський підписав указу про встановлення почесної відзнаки "Місто-рятівник" в травні 2022 року. Тоді Жешув відразу його отримав першим.