Зеленський запросив Сі Цзіньпіна до України

зеленський сі цзіньпін китай
Володимир Зеленський надіслав запрошення голові Китаю Сі Цзіньпіну відвідати Україну. Xinhuanews

Володимир Зеленський надіслав запрошення голові Китаю Сі Цзіньпіну відвідати Україну. Про це Президент України повідомив в інтерв’ю Associated Press

Президент заявив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії не контактував з китайським лідером. Тому він хотів би, щоб Сі Цзіньпін відвідав Україну.

"Ми готові побачити його тут. Я хочу поговорити з ним. Я контактував з ним перед повномасштабною війною. Але за весь цей рік, більше року, у нас не було контактів", – сказав Зеленський.

25 березня 2023 року Зеленський в інтерв’ю японському виданню заявив, що дав сигнал дипломатичними каналами про бажання поговорити з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, але не отримав зворотної пропозиції.

Раніше американські видання повідомляли, що Сі Цзіньпін після зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним у Москві планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що в організації розмови президента України Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна є певні складнощі. За його словами, труднощі цих переговорів пов'язані з тим, що Китай не має чіткої позиції щодо своєї участі в урегулюванні війни РФ проти України. "Є питання того, що Китай іще не знайшов свого нового політичного місця. Тобто, чи хоче він на себе взяти питання врегулювання між Росією й Україною, чи все-таки він буде обережно стояти осторонь. Китай для себе, як я розумію, ще цього не з'ясував", – висловився радник керівника ОП.

Зазначимо, що минулого тижня (20-22 березня 2023 року) Сі Цзіньпінь приїжджав до Москви, втім візит китайського лідера завершився без оголошення готовності надати РФ військову допомогу. Після 4,5-годинних переговорів лідери Росії і Китаю Володимир Путін і Сі Цзіньпін зробили спільну заяву, в якій зазначили, що відносини їхніх країн не є військово-політичним союзом, не мають блокового і конфронтаційного характеру і не спрямовані проти третіх країн. Під час перебування в Москві Сі Цзіньпін запросив Путіна відвідати цього року Китай.

Зауважимо, що зустріч відбулася одразу ж після того, як 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського лідера. Путіна підозрюють у незаконному примусовому переміщенні українських дітей. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що ця зустріч свідчить про намір Пекіна забезпечити "дипломатичне прикриття" для російських злочинів в Україні і що Китай не вбачає ролі в притягненні Кремля до відповідальності за звірства, скоєні в Україні.

За словами аналітиків, після візиту до Росії китайський лідер не висловив прямої підтримки війни президента Росії Володимира Путіна, але не став заявляти і про її припинення. Сі Цзіньпін і Володимир Путін націлилися на формування нового світового порядку. Лідер Китаю майже не згадав про війну і заявив, що Китай займає "неупереджену позицію". Тому не було жодних ознак того, що Сі спробував зіграти роль миротворця.