НБУ курс:

USD

41,22

-0,00

EUR

45,52

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,48

41,40

EUR

45,88

45,60

15%, 20% чи 50%: скільки заробляють забудовники на заході України під час війни

первинний ринок нерухомості, Львів, новобудови
Фото: ЛУН

На третій рік війни будівельний бізнес, що активізувався в західних регіонах України, вийшов на довоєнні прибутки.

Грамотне управління ресурсами дозволяє досягти при будівництві житла тієї ж маржинальності, що й до війни. 

Про це розповів в інтерв’ю Delo.ua СЕО компанії Avalon Роман Давимука. Він зазначив, що цьому сприяє також високий попит на житло у Львові, а також те, що ринок в регіоні відновився удвічі краще, ніж в столиці.

За його словами, враховуючи те, що будівельні матеріали подешевшали у 2024 році, а також те, що витрати на будівельні роботи закладені певними циклами, з точки зору доларової собівартості було вигідно будувати і в 2022, і в 2023

"Зараз ситуація змінилась: при тотальному дефіциті робочої сили є постійна тенденція до зростання вартості робіт - ця складова відкомпенсовується", - наголосив керівник компанії. 

Відповідаючи на запитання Delo.ua про те, скільки орієнтовно заробляють девелопери на заході України, - 20%, 50% чи 100%, Роман Давимука запевнив, що 50% ніхто на ринку не заробляє. 

"Сама ж маржинальність залежить від управління коштами: залежно від темпів продажу на ранній і пізній стадії, спокійно можна отримати 15% різниці", - пояснив СЕО компанії.

Як девелопери рахують маржинальність будівництва житла

Маржинальність проєкту - це те, скільки ти метрів продав по твоїй середній ціні мінус всі твої витрати, наголосив девелопер. Втім, є ще один важливий чинник - час: тобто коли забудовник продав ці метри і яка середня ціна.

"Якщо я продав 80% квартир на старті, зібрав всі кошти - по-перше, є "гривневий" ризик. По-друге, ризикуєш суттєвим зростанням собівартості, коли продав квадрат по $1 тисячі, а поки будував два роки, собівартість доросла до $1 тисячі", - пояснив Давимука. 

Другий варіант: девелопер може продати на старті 1% квадратів, взяти умовно свої кошти з кишені, збудувати і продати решту в кінці, коли маржинальність може бути набагато вища. Тут, додав він, є елемент управління продажами і фінансовими ресурсами.

Також, за його словами, важливо розділити девелоперську і земельну складову. Адже будівництво ведеться і на своїх, і на чужих ділянках. 

"Багато хто потрапляє в пастку: якщо я колись за безцінь купив земельну ділянку, значить, можу на ній і 40% маржинальності заробити. Проте треба розуміти, що якщо  ринкова вартість ділянки вже $1 мільйон, маржинальність вже не та", - пояснює Давимука. 

Утім, якщо маржинальність глобально не змінилась у цифрах на третій рік війни, то суттєво збільшились фінансові ризики.

"З одного боку інвестиційний попит є, з іншого - він змінився за якістю, різко впали спекулятивні перепродажі, тому іноді трапляються касові розриви. Можна опинитись в ситуації, коли я запланував поступово продавати, щоб фінансувати будівництво", - наголосив він.

Якщо ринок зреагував на події на фронті чи прильоти, тоді доводиться залучати фінансування, наголосив девелопер.

Більше про те, скільки можна заробити на будівництві в західних регіонах, читайте детальніше в інтерв’ю Delo.ua "Як будувати під час війни з довоєнною маржею. Досвід львівського девелопера Avalon".