НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Ціни на оренду житла вгамувались майже у всіх регіонах

оренда
Фото: Pixabay

За рік у половині регіонів України рекордно зросли ціни на оренду однокімнатних квартир.

 Найбільший стрибок орендних ставок за рік спостерігається у Рівненській (+68), Житомирській (+66%) та Закарпатській області (62%).

Втім, найдорожчою локацією для оренди квартири, за даними аналітичного центру DIM.RIA, залишається Київ з середнім цінником 18 203 грн за однокімнатну квартиру. За місяць вартість житла у столиці не змінилась, проте протягом останнього року збільшення склало 18%.

Інфографіка: DIM.RIA

Водночас за останній місяць ціни на оренду призупинили активне зростання. З-поміж усіх регіонів різко зросла вартість оренди лише в Миколаївській (+24%) та Кіровоградській (+18%). У решті регіонів ціни коливались в межах похибки, падіння цін на 14% зафіксоване в Волинській та Полтавській, на 11% - у Миколаївській області.

У Києві ціни залишаються на рівні попереднього місяця. Найдорожчим районом для оренди в столиці, як і раніше, є Печерський з середньою вартістю проживання в однокімнатній квартирі 24 219 грн за місяць, найбільш бюджетним — Деснянський з цінником 10 852 грн.

Інфографіка: DIM.RIA

Порівняно з вереснем 2023 року користувачі стали менше шукати житло для оренди, проте традиційно на одне оголошення припадає значно більше відгуків. У Києві це понад 6 відгуків на кожне додане у вересні оголошення.

Зменшилась і кількість пропозиції житла для оренди. За даними дослідження, українці стали публікувати менше пропозицій з оренди житла. Найбільш суттєвий спад у вересні зафіксували у Кіровоградській, Івано-Франківській та Тернопільській областях. За рік найсуттєвіше кількість пропозицій зросла у Волинській, Закарпатській та Чернівецькій областях.