НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Ціни на оренду житла зростуть восени, - прогноз

Ціни на оренду житла зростуть восени, - прогноз
Фото: Freepik

В часи до повномасштабного вторгнення серпень був найкращим місяцем в сегменті довгострокової оренди. Місяць ознаменував активність ринку з літнього гальмування і переходив в активний ріст. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба OLX.

В західній частині України ціни на оренду вже досягли піка

"Ми очікуємо, що період з серпня по жовтень буде найбільш активним в сегменті оренди на ринку. Наприклад, у липні в Києві є зростання в кількості оголошень на 6% і це перше зростання, починаючи з жовтня 2023. Щодо попиту, то у серпні, порівняно з липнем, зростання становить 5%", - зауважує Оксана Остапчук — керівниця сектору з розвитку продажів "OLX Нерухомість".

За її словами, різке зростання вартості оренди в OLX не спостерігають.  У деяких регіонах навіть відбулось падіння у цьому сегменті, якщо порівнювати з минулими місяцями.

"Незначне підвищення характерне для Києва, частково для Одеси, що характеризується нормальним розвитком ринку обох найбільших міст на ринку довгострокової оренди", - підкреслила Остапчук. 

Вона прогнозує зростання ділової активності у вересні, як це було у довоєнні роки, та підвищення цін. 

Остапчук нагадала, що в західній частині країни ціни на оренду вже досягли піка, в центральних областях та столиці вийшли на плато та не змінювались у східних областях. 

Києві, до прикладу, медіанна ціна на 1-кімнатні квартири у серпні 2023 року була 12 000 грн, а зараз це вже 14 000 грн. Варто врахувати, що у столиці довгий час ціна не змінювалась, через безпекову ситуацію, загрозу блекауту, що робило місто менш привабливим для оренди у попередні роки, тому зараз Київ вже наздоганяє тренди", - пояснила Остапчук. 

Вона додала, що натомість ринок Одеси показує стабільність в ціні на 1-кімнатні квартири останні кілька років — 7 000 грн як у 2023, так і зараз. Водночас на 2 та 3-кімнаті експерти фіксують ріст в межах 500-1000 грн. Львів має зростання в межах 500-1000 грн на 1-кімнатні, 2-кімнатні та 3-кімнатні квартири. Це також стосується й інших міст, що розташовані відносно в безпечних регіонах. 

Як формуються ціни на оренду житла

Остапчук зауважила, що ціни на оренду формуються низкою факторів і одними з них є попит та пропозиція, сезонність тощо. Водночас кореляції між підвищенням цін на купівлю житла та оренди вона не бачить.

"Щодо ремонту — тут все очевидно, якщо власник зробив перед здачею в оренду ремонт, він обов’язково ці витрати “закладе” у вартість оренди квартири чи будинку. Окрім цього, на вартість орендованого житла впливають район проживання (більше престижні, менш престижні, інфраструктура поблизу), транспортна доступність, тип житла (в новобудовах квартири зазвичай дорожчі), ремонт, наявність меблів та техніки тощо. Наявність об'єктів критичної інфраструктури поруч та сховищ також є критеріями вибору житла в українців після повномасштабного вторгнення і власники квартир це розуміють", - наголосила Остапчук.

Ціни на оренду квартир ростуть попри падіння попиту

Ціни на оренду квартир продовжують зростати майже у всіх регіонах України.  

За останній рік ціни на оренду житла найбільше зросли у Черкаській, Волинській та Полтавській області - на 67%, 66% та 55% відповідно. Водночас у Києві винайняти житло стало дорожче на 29%, свідчать дані дослідження маркетплейсу нерухомості DIM.RIA. 

Зменшилась вартість оренди лише у трьох регіонах - у Сумській (-27%), Херсонській (-20%) та Кіровоградській (-12%) областях.

Протягом останнього місяця найбільше оренда зросла у Житомирській та Хмельницькій областях - на 10%, а також на Рівненщині- на 7%.