НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

До кінця року вдвічі зросте частка житла, купленого за програмою "єОселя" у новобудовах

будівництво, первинний ринок
Фото: ShutterStock

За прогнозами, охоплення первинного року популярною іпотекою зросте у 5-6 разів за 2024 рік.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Частка житла на первинному ринку, придбаного за державноюю іпотечною програмою “єОселя”, до кінця року може сягнути 12-15% від загальної кількості виданих іпотечних кредитів, повідомила перша заступниця голови правління банку "Глобус" Олена Дмітрієва.

На початку року в загальній кількості виданих кредитів частка первинного ринку не перевищувала 2,6%, а вже на середину серпня вона становила понад 8,1%.

За підсумками 2024 року загальна кількість кредитів, виданих для придбання житла на первинному ринку за програмою “єОселя”, може перевищити 1 тисячу, прогнозує Дмітрієва, спираючись на дані ПрАТ “Української фінансової житлової компанії”. На її думку, це свідчить про суттєве посилення ролі первинного ринку в державній іпотечній програмі. 

акий результат пояснюється кількома чинниками. По-перше, активністю девелоперів, для яких доцільність участі в державній іпотечній програмі зумовлена очікуваним зростанням продажів та зміцненням власного позитивного іміджу. Сьогодні вже понад 70 девелоперських компаній та понад 200 житлових об’єктів акредитовані до участі програмі", - пояснила представниця банку "Глобус".

По-друге, зросла кількість банків, що долучилися до програми. На початку дії програми в ній брало участь 5 комерційних банків, а станом на кінець серпня 2024-го - вже 11.  По-третє, поступово лібералізувались умови надання пільгових кредитів.

Найважливішими змінами в програмі “єОселя”, що набрали чинність з 16 серпня 2024 року банкірка виділила:

  • пом’якшені умови для участі в програмі молоді віком до 25 років: початковий внесок за кредитом зменшено вдвічі — з 20% до 10%; 
  • сертифікати “єВідновлення”, що компенсують збитки громадян за зруйноване та пошкоджене майно, можна використати, як початковий внесок за іпотечним кредитом в програмі “єОселя”; 
  • умови участі в програмі ВПО поширюється на їхніх найближчих родичів першого ступеня споріднення.
  • кандидат на участь в програмі може отримати кредит в разі, якщо він не відчужував майно протягом 12 місяців до подання заявки на кредит, сумарна площа якого разом із площею житла, яке є у власності сім’ї, не перевищує 52,5 кв. метри для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв. метри на кожного наступного члена родини;
  • зміна іпотечних ставок: ставка 7% діятиме протягом перших 10 років, далі вона збільшується до 10%. Ставка 3% (для військовослужбовців, вчителів, медиків тощо) дається на перші 10 років погашення кредиту, далі збільшується до 6%. 

“Ми рухаємося до того, що програма “єОселя” може повністю переорієнтуватися на первинний ринок. Це відбуватиметься поступово, однак такий напрям є стратегічним  в контексті стимулювання розвитку будівельної галузі, адже кошти з іпотеки спрямовуються на реальний сектор економіки, а це робочі місця, зарплати та сплачені податки”, — зазначила Дмітрієва.

За її словами, наразі жоден комерційний банк не може запропонувати громадянам більш вигідних  іпотечних умов, ніж в “єОселі”.

Упродовж 2024 року іпотечні ставки майже не змінилися. Залежно від початкового внеску та терміну погашення іпотеки, середні ставки складають: від 7% до 12% річних (іпотека на 3 роки), від 11% до 14% річних (іпотека на 5 років), 4% на перший рік та 19% на наступні роки (іпотека на 20 років).

“Наразі “єОселя” покриває до 98% всіх іпотечних кредитів на первинному ринку житла.

Як повідомляло Delo.ua, від початку 2024 року 6341 українська родина отримала пільгові іпотечні кредити за програмою "єОселя" на загальну суму 10,8 млрд грн.