НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

ФДМ продав перші об'єкти зі стартовою ціною в 1 гривню: скільки вдалося виручити

рені, соборна 118
Будівля в Рені, продана на торгах 12 вересня. Фото: ФДМ

Фонд державного майна 10-12 вересня провів перші аукціони з приватизації об’єктів зі стартовою ціною в 1 гривню, які одразу ж виявилися дуже успішними. Зокрема, як ідеться у повідомленні фонду, за 1,5 мільйона гривень 10 вересня вдалося продати нежитлову будівлю в Одесі.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Йдеться про колишній приймальний радіоцентр для управління повітряним рухом, що знаходиться в промзоні між аеропортом та ринком "7-й кілометр". Загальна площа об'єкту складає всього лише 25,8 квадратних метра.

Висота залізобетонної будівлі складає 4,2 метра. Вона була збудована у 1975 році й виведена з експлуатації в 2015 році. Наразі потребує поточного ремонту. Електропостачання, водопостачанн, опалення та навіть вікна у ній відсутні.

Фото: ФДМ

Під час торгів за нього змагалися 11 учасників, що й зумовило колосальне зростання ціни. За даними в системі "Прозорро.Продажі", переможцем став Олег Прокопенко, який запропонував на 1 гривню більше, ніж юридична фірма "Діол" (рівно 1,5 мільйона гривень).

Втім, окрім фінальної ціни аукціону покупець має додатково сплатити 300 тисяч гривень ПДВ, тож загальний економічний ефект від продажу може становити 1,8 мільйона гривень.

"На прикладі цього аукціону ми побачили, що такі об’єкти цікаві, на них є попит і учасники під час аукціону визначили його ринкову ціну", - констатували у Фонді держмайна.

Крім того, 11 вересня, судячи з даних "Прозорро.Продажі" пройшли торги з продажу нежитлової двоповерхової будівлі по вулиці Богданюка, 13 у Балті Одеської області загальною площею 492 квадратних метри. Її ввели в експлуатацію в 1968 році, там наявні є електропостачання, водопостачання, опалення. Також до лоту входить котельна, вбиральня, сарай, гараж, ворота та огорожа.

Фото: ФДМ

За цей об'єкт змагалися відразу 12 учасників, а перемогу здобуло приватне підприємство "Левчик", запропонувавши 2,5 мільйона й 1 гривню - на 1 гривню більше, ніж фермерське господарство "Албис".

В свою чергу, 12 вересня, відбувся аукціон з продажу адмінбудівлі загальною площею 281,5 квадратного метра на вулиці Соборній, 118 у Рені Одеській області. Йдеться про цегляний будинок 1960 року побудови з окремими гаражем, сараєм та вбиральнею.

Фото: ФДМ

За нього змагалися чотири учасники, і переможцем виявилася Еліте Севастьянова, яка запропонувала 490 001 гривню - на 1 гривню більше за свою конкурентку Тетяну Лащенко.

Втім, підкреслимо, що до укладення відповідних договорів угоди з продажу зазначених об'єктів не будуть завершені, і наразі йдеться лише про намір вказаних осіб їх придбати.

Нагадаємо, що механізм продажу з початковою ціною в 1 гривню застосовується для активів, балансова вартість яких відсутня або дорівнює нулю, що дозволяє ефективно здійснювати приватизацію в поточних умовах воєнного стану. Продавати таким чином будуть не тільки нерухоме майно, а й, наприклад, автомобілі.