НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Ваучери на навчання від Державної служби зайнятості стануть повністю цифровими

Ваучери на навчання від Державної служби зайнятості стануть повністю цифровими
Фото: ua.depositphotos.com

Ваучери на навчання від Державної служби зайнятості будуть повністю цифровізовані та доступні через портал "Дія". 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що це рішення спрямоване на спрощення процесу перенавчання та підвищення кваліфікації для ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, людей з інвалідністю та громадян віком від 45 років. Держава надасть можливість отримати ваучер вартістю 30 тисяч гривень для здобуття нової спеціальності або підвищення професійного рівня. Послугу можна буде повністю отримати онлайн.

За словами очільниці Мінекономіки, у 2023 році було видано 18 025 ваучерів на навчання. Із тих, хто пройшов навчання, 45% знайшли роботу за новою спеціальністю.

"Завдяки цифровізації ми плануємо вдвічі збільшити як кількість виданих ваучерів, так і кількість працевлаштованих осіб у 2025 році. Це забезпечить ще більше можливостей для громадян на ринку праці", — розповіла Свириденко.

Які плюси від цифровізації ваучерів на навчання

В Мінекономіки зазначили, що процес отримання ваучерів на навчання від Державної служби зайнятості стане значно простішим та швидшим: більше не потрібно буде заповнювати паперові документи чи відвідувати територіальне відділення служби зайнятості.

Заявку можна буде подати онлайн через портал "Дія".

Наразі триває робота над тим, щоб після введення необхідної інформації система автоматично перевіряла дані та пропонувала варіанти навчальних програм.

Ваучер у вигляді електронної картки з сумою 30 тисяч гривень буде доступний для оплати навчання. Громадянин зможе обрати навчальний заклад із запропонованого переліку в додатку та оплатити навчання.

Які професії обирають найчастіше

Станом на кінець серпня від початку 2024 року вже 15,6 тисяч українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію чи спеціальність або підвищити свій професійний рівень.

Серед найбільш популярних спеціальностей та професій, за якими навчаються за ваучерами цього року, є:

  • медсестринство (видано 2951 ваучер); 
  • психологія (1861); 
  • дошкільна освіта (778); 
  • медицина (420); 
  • кухар (1516); 
  • водій (1148); 
  • тракторист (542);  
  • кондитер (380).

Нагадаємо, отримати ваучер можуть окремі категорії громадян, які при цьому мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх 3-х років. Зокрема, це:

  • люди віком старше 45 років (до настання пенсії за віком); 
  • ветерани, учасники бойових дій; 
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку; 
  • особи з інвалідністю; 
  • люди, що отримали поранення внаслідок військової агресії, або пройшли полон.

Фото: ua.depositphotos.com