НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Роботодавці найбільше полюють за чоловіками старше 60-ти – Лібанова

Елла Лібанова
Фото: Елла Лібанова / Facebook

Через масштабну еміграцію бізнес відчуває брак робочої сили. Найбільшим попитом користуються чоловіки старше 60 років, адже їх не беруть на фронт, а вони "ще щось можуть і є кваліфікованими". Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова в інтерв’ю "Українській правді".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Знаєте, за ким зараз найбільше полюють роботодавці? За чоловіками старше 60-ти", – повідомила вона.

Війна кардинально змінила ситуацію на ринку праці, вважає соціологиня. "Пропозиція робочої сили стала меншою. Відповідно, ми бачимо, що якщо певний час на нашому ринку праці був диктат роботодавця, то зараз його немає, – говорить Лібанова. – Зараз роботодавці думають, як залучити робочу силу, на яких умовах, що зробити, щоб люди працювали".

За її словами, бізнес зацікавлений в робочій силі, яка буде працювати хоча б шість місяців. "До цього додайте, що чоловіки мобілізаційного віку не хочуть виходити з дому, кудись виїжджати працювати. Вони готові працювати, але лише в своєму селі чи місті", – зазначила соціологиня.

Інша суттєва зміна на ринку праці – в професії, які раніше були переважно "чоловічими", тепер все частіше запрошують жінок. "Кілька місяців тому я дізналася, що ДТЕК у шахту спустив жінок. Цього не було ніколи. Жінки зараз працюють далекобійницями, таксистками. Це нормальний процес", – говорить Лібанова. 

Кадрова криза

Дискримінація на ринку праці за віком є масштабною проблемою, однак через постійне погіршення ситуації з кадрами роботодавці почали активніше розглядати кандидатів різних вікових категорій, людей з інвалідністю і працівників без досвіду.

З цією ситуацію раніше розбиралася журналістка Delo.ua Наталія Таранова. В статті зазначається, що 67% українських роботодавців вже зіткнулися з кадровою кризою. Серед основних причин – мобілізація і міграція. Саме зараз спостерігаються поступові зміни у ставленні до працівників старшого віку, але вони відбуваються не швидко.