Авіакатастрофа у Броварах. ДСНС відстороняє співробітників, яким оголошено підозри

Бровари, гелікоптер, уламки
Авіакатастрофа у Броварах. Фото: Нацполіція

Держслужба з надзвичайних ситуацій вирішила відсторонити посадовців, яким було оголошено підозри у справі авіакатастрофи у Броварах. Про це повідомила пресслужба відомства.

У ДСНС запевняють, що надали всі матеріали, необхідні для проведення розслідування.

"На сьогодні ДСНС, у порядку, визначеному законодавством, вживає заходів щодо відсторонення від виконання посадових обов'язків осіб, яким ДБР оголосило підозру", – йдетсья в повідомленні.

Також у Службі зазначили, що не уповноважені коментувати версії про причини авіакатастрофи, а також оприлюднювати будь-яку інформацію, яка пов’язана з проведенням слідчих дій.

Загибель керівництва МВС: розслідування катастрофи

18 січня у Броварах Київської області поруч з дитсадком впав гвинтокрил, на борту якого було керівництво МВС: міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та держсекретар Юрій Лубкович. За офіційними даними, внаслідок катастрофи загинули 14 осіб, зокрема одна дитина.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що вважає падіння гелікоптера з керівництвом МВС на дитсадок не нещасним випадком, а наслідком війни, оскільки через неї в Україні "нещасних випадків більше немає".

3 серпня стало відомо, що у справі катастрофи оголошено підозри п’ятьом співробтникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій, на балансі якої був гелікоптер.

Посадовцям Управління авіації ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту інкримінується порушення правил безпеки польотів, що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду (ч. 3 ст. 276 КК України).

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

За даними слідства, попри внутрішні інструкції та вимоги законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні, для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема про вкрай несприятливі погодні умови над Броварами. 

Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. І жоден із посадовців, відповідальних за безпеку польотів, не скасував та не переніс виліт до моменту настання сприятливої погоди.