НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Київ очолив світовий рейтинг міст з найбільш забрудненим повітрям: що робити містянам

Київ очолив світовий рейтинг міст з найбільш забрудненим повітрям: що робити містянам
Фото: freepik

20 вересня в Києві знову різко погіршилася якість повітря. У столиці фіксується підвищення концентрації зважених часток (пилу).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Згідно з даними AQАir, зранку Київ очолив антирейтинг міст з найбільш забрудненим повітрям.

У п'ятірці лідерів також опинилися Каїр (Єгипет), Джакарта (Індонезія), Колката (Індія) та Дакка (Бангладеш).

Станом на 11:30 ситуація трохи покращилася, і українська столиця опустилася на друге місце в рейтингу.

За інформацією столичного Департаменту захисту довкілля, ймовірною причиною є пожежі в екосистемах Київської області та метеорологічні умови, що сприяють накопиченню шкідливих речовин у повітрі.

Спеціалісти радять містянам не виходити зайвий раз на вулицю і зачинити вікна. Також сьогодні краще відмовитись від фізичної активності на відкритому повітрі та слід пити багато води

Ситуація гірша на правому березі Києва 

Моніторинг показав, що загальний індекс якості повітря на більшості пунктів перевищує позначку 90, що свідчить про значні перевищення норм забруднюючих речовин.

Зокрема, концентрації суспендованих твердих частинок (ТЧ2,5 та ТЧ10) у багатьох місцях перевищують 100 мкг/м³, що суттєво впливає на загальний стан повітря. Також виявлено перевищення по діоксиду азоту, діоксиду сірки та оксиду вуглецю.

Найвищий рівень забрудненості зафіксовано на проспекті Берестейському та вул. Щусєва, де індекс якості повітря досяг 100. Трохи нижчі показники на вул. Турівській і проспекті Європейського Союзу, але вони також свідчать про небезпечний стан повітря.

Ситуація вимагає посиленої уваги до заходів, які можуть зменшити забрудненість, оскільки загальний стан повітря може негативно впливати на здоров'я мешканців.

Вплив на здоров'я та самопочуття 

Високий рівень забрудненості повітря суттєво впливає на самопочуття людей, особливо вразливих груп, таких як діти, люди похилого віку та ті, хто страждає на хронічні захворювання дихальних шляхів (астма, бронхіт) чи серцево-судинної системи. Основні впливи включають:

  1. Проблеми з диханням: Пилові частинки (ТЧ2,5 і ТЧ10), які перевищують допустимі норми, можуть викликати подразнення слизової оболонки дихальних шляхів, кашель, утруднене дихання та загострення астми.
  2. Захворювання легенів: Тривале вдихання забрудненого повітря підвищує ризик розвитку хронічних захворювань легень, таких як хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).
  3. Втома та головний біль: Високий рівень оксиду азоту і діоксиду азоту може спричинити головний біль, втому, запаморочення та загальну слабкість.
  4. Погіршення серцево-судинного здоров'я: Забруднення повітря може спричиняти підвищений тиск, аритмію та збільшити ризик серцевих нападів. Тривале перебування в таких умовах підвищує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
  5. Ризик для дітей та вагітних жінок: Вдихання забрудненого повітря може негативно вплинути на розвиток дітей і плоду під час вагітності, зокрема підвищуючи ризик респіраторних захворювань та передчасних пологів.

Нагадаємо, що 8 березня у Києві також значно погіршувалася якість повітря. Особливо небезпечна ситуація спостерігалася на лівому березі Києва, де виміри показників забруднення повітря вийшли за допустимі межі.