НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Верховна Рада звільнила Дмитра Кулебу та Ірину Верещук

Верховна Рада України
Фото: Depositphotos

5 вересня Верховна Рада України звільнила Дмитра Кулебу з посади міністра закордонних справ.  Також Ірину Верещук з другої спроби звільнили з посади віцепрем'єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

Дмитра Кулебу звільнили з поста міністра закордонних справ

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, за звільнення Кулеби проголосували 240 народних депутатів.

Як зазначили Ірина Геращенко, Кулеба не зʼявився до зали, щоб відзвітувати за свою роботу на посаді міністра.

"Це неповага до парламенту і відверто неєвропейська позиція. Сумно, адже як би не складалися обставини, важливо сповідувати принципи і звітувати.  Тим більше міністерство закордонних справ в умовах воєнного стану є одним з ключових. Ми не розуміємо причин відставки, чому пан Кулеба написав заяву і хотіли почути це від міністра", - зауважила Геращенко.

Зауважимо, главою МЗС замість Дмитра Кулеби стане його перший заступник Андрій Сибіга.

У середу, 4 вересня, Дмитро Кулеба подав заяву про відставку з посади міністра закордонних справ України.

Дмитро Кулеба з березня 2020 року працював міністром закордонних справ України. До того також обіймав дипломатичні посади.

Раніше президент України Володимир Зеленський на засіданні фракції "Слуга Народу", де обговорювали кадрові ротації в уряді, прокоментував зміну очільників міністерств, пише Суспільне.

За словами співрозмовника видання, Зеленський, коментуючи відставку Дмитра Кулеби з посади очільника МЗС, сказав, що йому "бракує енергії для просування надання зброї".

Верещук з другої спроби звільнили з Мінреінтеграції

Зауважимо, 4 вересня за звільнення Ірини Верещук з посади віцепрем’єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій  голосів Раді не вистачило.

Але 5 вересня відставку Верещук підтримали 255 народних обранців. 

Чиновниця особисто прийшла до Верховної Ради і звітувала за свою роботу на посаді.

 Політикиня перейде до Офісу президента, де працюватиме профільною заступницею керівника ОП.

Нагадаємо, Верховна Рада призначила Ірину Верещук міністеркою в листопаді 2021 року. У 2019 році її обрали народною депутаткою IX скликання від партії "Слуга Народу". 

Нагадаємо, 4 вересня Верховна Рада звільнила Ольгу Стефанішину з посади віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Україн, міністра юстиції Дениса Малюську, Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів,  Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

В свою чергу, голова пропрезидентської фракції "Слуга народу" в Раді Давид Арахамія заявив, що цього тижня можна очікувати зміни більше половини від штатної чисельності Кабінету міністрів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com