Обіцяють відпочинок або лікування: як окупанти виманюють українських дітей на територію РФ

діти, депортація, Мінреінтеграції
Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

Російські загарбники заманюють дітей із тимчасово окупованих міст України на територію РФ. Під приводом поїхати на "відпочинок" або "лікування" окупанти депортують українських дітей.

Про це в ефірі національного телемарафону новин заявила віцепрем’єр Ірина Верещук, - цитує Мінреінтеграції.

"Ворог вдається в тому числі до грубого обману довірливих людей. Окупанти пропонують дітям "відпочинок" або "санаторне лікування" у РФ", - розповіла Верещук.

За її словами, деякі батьки навіть дають письмову згоду на вивезення дітей. А в результаті - не можуть потім знайти своїх нащадків.

В окремих випадках деякі батьки змушені їхати по своїх дітей на територію Росії. Але повернутися додому окупанти їм уже не дають.

"От уявіть собі, що під час Другої світової війни в українську хату заходить фашист і пропонує віддати ваших дітей на відпочинок або лікування у Німеччину. Ситуація абсурдна і неможлива, скажете ви. Але саме так діють росіяни", - наголосила віцепрем'єр.

Тож, вона закликала мешканців тимчасово окупованих територій бути пильними і не підписувати жодних документів щодо дітей.

Нагадаємо, у річницю повномасштабного вторгнення РФ на територію України Верховна Рада звернулася до ООН та світової спільноти з "вимогою невідкладно вдатися до рішучих кроків" задля припинення депортації українських дітей до Росії.

Раніше, у грудні український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомляв, що його офіс верифікував перебування на території Росії вже понад 12 тисяч українських дітей, з яких близько 8,6 тисячі було вивезено туди примусово.