В Україні запровадили електронний документообіг під час проходження ВЛК: що зміниться

військово-лікарська комісія, влк
Кабмін затвердив порядок електронного документообігу для ВЛК. Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо запровадження електронного документообігу для проходження військово-лікарської комісії.

Про це у п'ятницю, 25 серпня, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Уряд затвердив порядок здійснення обміну медичними та іншими документами військовослужбовців між військовими частинами, медзакладами, військкоматами.

Як раніше проходили ВЛК

В соціальних мережах час від часу військові повідомляли про бюрократію та складнощі в проходженні ВЛК. Справа в тому, що усі документи, пов’язані з проходженням ВЛК, а також оформленням відпусток для продовження лікування чи звільнення військовослужбовця передавалися в паперовому вигляді.

"Це ускладнювало зазначені процеси та створювало додаткові навантаження і незручності для військовослужбовця", — підкреслила Маляр.

Військово-лікарська комісія — як будуть проходити тепер

Уряд затвердив порядок електронного документообігу, який має спростити взаємодію між усіма суб'єктами системи, що взаємодіють з військовослужбовцями в рамках ВЛК. Йдеться, зокрема, і про взаємодію військових частин, центрів комплектування та медичних закладів.

"Такий підхід звільняє військовослужбовців від ролі "кур'єра", а замість цього надає можливість швидко отримати документи, необхідні для проходження огляду та реалізації рішень ВЛК", — пояснюють в Міноборони.

Такі суб'єкти тепер зможуть надсилати та отримувати наступні документи в електронній формі:

  • іменні списки військовослужбовців, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я;
  • постанови військово-лікарської комісії у вигляді свідоцтва про хворобу або довідки ВЛК;
  • довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва);
  • виписки з медичної карти амбулаторного та стаціонарного хворого;
  • рапорти військовослужбовців про надання їм відпустки для лікування або звільнення з військової служби за станом здоров’я;
  • витяги з наказів військової частини.

Рішення уряду також передбачає впровадження відповідних технічних рішень.

Раніше президент України підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань, пов'язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану", який спрощує порядок реалізації постанов ВЛК. 

Загалом в країні планують поступово зробити швидшим та зручнішим процес проходження військово-лікарської комісії. Це передбачає внесення змін до низки нормативно-правових актів, технічних розробок і тестувань ресурсів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com