За 2022 рік ціни в Україні виросли майже на 27%: що і на скільки подорожчало

За 2022 рік ціни в Україні виросли майже на 27%: що і на скільки подорожчало
Покупці в АТБ в Херсоні після деокупації міста. Фото: most.ks

Інфляція на споживчому ринку в грудні порівняно із листопадом становила 0,7%, за 2022 рік у цілому – 26,6%. Про це повідомила пресслужба Державної служби статистики. 

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Уточнюється, що базова інфляція в грудні порівняно із листопадом становила 0,8%, за рік у цілому – 22,6%.

На споживчому ринку в грудні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Масло, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби подорожчали на 2,5–0,9%.

Водночас почали дешевшати яйця — на 2,3%. Крім того, продукти переробки зернових, цукор, м'ясо птиці, сало, свинина, рис втратили в ціні 2,7–0,1%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%, пояснюють в Держстаті. Одяг і взуття подешевшали на 2,6%: одяг – на 3,0%, взуття – на 2,4%.

Дані: Держстат

В Держстаті також роз'яснили, що зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,9% відбулося у першу чергу через подорожчання амбулаторних послуг на 1,3% та фармацевтичної продукції – на 1,0%.

Ціни на транспорт піднялися на 1,6%. Основна причина — подорожчання палива та мастил на 3,1%.

Дані: Держстат

Раніше стало відомо, що фрукти в Україні подорожчали вдвічі за рік. Основна причина такого різкого зростання цін — подорожчання імпортної продукції через девальвацію гривні та підвищення вартості логістики внаслідок повномасштабного вторгнення російських агресорів на територію країни.

Крім того, у річному еквіваленті в середньому цитрусові в Україні прибавили в ціні 74%. Найбільше подорожчав лимони — на 146%.