НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,55

41,48

EUR

46,45

46,30

Китай закликає місцеві компанії уникати використання чипів Nvidia, обираючи вітчизняні альтернативи

Китай закликає місцеві компанії уникати використання чипів Nvidia, обираючи вітчизняні альтернативи
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Пекін підвищує тиск на китайські компанії, закликаючи їх надавати перевагу чипам штучного інтелекту вітчизняного виробництва замість продукції Nvidia Corp. Це частина стратегії країни, спрямованої на розвиток власної напівпровідникової галузі та протидію санкціям США. Про це пише Bloomberg.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Китайські регулятори рекомендують компаніям утриматися від придбання чипів Nvidia H20, що використовуються для розробки та запуску моделей штучного інтелекту.

Втім, такі рекомендації не є офіційною забороною, оскільки Пекін прагне уникнути проблем для власних стартапів ШІ та загострення відносин із США.

Такий підхід спрямований на підтримку місцевих виробників чипів і підготовку китайських технологічних компаній до можливих нових санкцій з боку США. Серед основних виробників чипів у Китаї — Cambricon Technologies Corp. і Huawei Technologies Co.

Через це акції Nvidia впали на 3,9% до 119,26 долара, хоча за рік їхня вартість зросла вдвічі.

Додамо, що раніше китайська влада також рекомендувала виробникам електромобілів більше покладатися на вітчизняних постачальників чипів.

Нагадаємо, що у травні президент США Джо Байден заявив, що уряд країни прийняв рішення про підвищення мит на низку товарів, що імпортуються з Китаю, на загальну суму 18 мільярдів доларів. Зокрема, це сталь, алюміній, напівпровідники, акумулятори, важливі мінерали та сонячні батареї.

Відповідно до цього рішення, у 2024 році мито на певні вироби зі сталі та алюмінію зростає з 0-7,5% до 25%; на напівпровідники – з 25% до 50%; на електромобілі – з 25% до 100%; мито на літій-іонні акумулятори для електромобілів збільшиться з 7,5% до 25%; на сонячні елементи – з 25% до 50%.

Крім того у липні Мінфін США оголосив про санкції проти шести окремих осіб та п'ятьох китайських організацій у Китаї, які сприяють розвитку балістичних та космічних програм Північної Кореї в порушення резолюцій Ради Безпеки ООН.

Джерело фото: ua.depositphotos.com