НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

При Міноборони створили Центр реагування на кіберінциденти: чим займатиметься

При Міноборони створили Центр реагування на кіберінциденти: чим займатиметься
Зображення: freepik

У Міністерстві оборони офіційно з'явилася нова окрема структурна одиниця, що відповідатиме за кіберзахист – Центр реагування на кіберінциденти. 

Про це повідомила пресслужба відомства.

Зазначається, що координувати його діяльність буде заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

Вона зауважила, що створення такого Центру реагування на кіберінциденти — важливий і необхідний крок для країни, що воює і обороняється, адже ворог щоденно тисне не тільки на фронті, а ще й у цифровому полі бою.

"Агресор намагається сповільнити наш стрімкий розвиток. Центр допоможе покращити стан кібербезпеки та забезпечити належне реагування на кіберінциденти", — заявила Черногоренко.

Що відомо про Центр реагування на кіберінциденти

Головними завданнями Центру реагування на кіберінциденти є:

  • реагування на кіберінциденти і кібератаки, усунення їхніх наслідків; 
  • вжиття заходів кіберзахисту інформаційно-комунікаційних систем Міністерства оборони; 
  • впровадження й використання систем управління інцидентами кібербезпеки і обміну інформацією про кіберзагрози; 
  • взаємодія з підрозділами субʼєктів національної системи кібербезпеки і Сил оборони в частині спільного виконання завдань; 
  • організація і проведення практичних навчань у сфері кібербезпеки; 
  • співпраця із НАТО та іншими суб'єктами оборонної сфери щодо безпеки кіберпростору і спільного захисту від кіберзагроз.

Також повідомляється, що військовослужбовці Центру цілодобово забезпечують моніторинг та реагування на кіберінциденти.

До цього команда кібербезпеки функціонувала в Центрі інновацій Міністерства оборони. Виокремлення у спеціальну структурну одиницю дозволить розширити зону відповідальності в сфері кіберзахисту.

Додамо, нещодавно служба Держспецзв’язку презентувала інструмент оцінки кібербезпеки CSET (Cybersecurity Evaluation Tool) та провела практичне заняття з його використання. Передбачається, що цей інструмент допоможе державним установам і критичним інфраструктурним операторам самостійно проводити оцінки кібербезпеки, виявляти вразливі місця та покращувати стан ІТ-систем і систем автоматизованого управління.

Також нагадаємо, що для того щоб підвищити обізнаність населення з цього питання, "Дія.Освіта" спільно з проєктом USAID Кібербезпека запускають інформаційну кампанію з кібергігієни, що покликана навчити українців протистояти кіберзлочинцям.