НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

У ЄС запускають нову платіжну систему, що конкуруватиме з Visa та Mastercard

У ЄС запускають нову платіжну систему, що конкуруватиме з Visa та Mastercard
Фото: wallet.eu

Європейський Союз запускає нову платіжну систему Wero, прагнучи зменшити свою залежність від американських платіжних гігантів Visa та Mastercard. Цю ініціативу підтримують 16 провідних банків і платіжних операторів, зокрема BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldline. Про це повідомляє Bloomberg.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Проєкт має на меті створити європейську альтернативу, яка дозволить клієнтам здійснювати миттєві транзакції без використання міжнародних платіжних систем.

Як приклад, платформа Wero дозволить німецьким споживачам здійснювати оплату рахунків у французьких готелях прямо зі свого банківського рахунку.

Запуск Wero також має важливий геополітичний аспект: Європа прагне посилити контроль над критично важливими фінансовими інфраструктурами після того, як Росію було відключено від глобальних платіжних мереж через санкції.

Керівниця European Payments Initiative (EPI) Мартіна Ваймерт, , зазначила, що нова система орієнтована на надання європейським споживачам і компаніям можливості обирати локальні платіжні рішення замість американських. 

"Ми прагнемо створити європейську альтернативу, яка відповідатиме нашим потребам і забезпечить незалежність у ключових секторах," — наголосила вона.

Попри це, Wero ще доведеться пройти довгий шлях, щоб досягти масштабів Visa та Mastercard, які щороку обробляють транзакції на трильйони доларів.

Відтак у Wero планують впровадити оплату в онлайн-магазинах та підтримку розрахунків у фізичних точках продажу по всій Європі.

Зазначається, що інноваційні платіжні рішення, такі як Wero, відповідають загальносвітовій тенденції децентралізації фінансових послуг, оскільки країни, зокрема Бразилія, Індія та Китай, створюють власні системи, щоб зменшити залежність від міжнародних платіжних операторів.

У Bloomberg додають, що вищезазначена ініціатива може призвести до значних втрат для Visa та Mastercard, які отримують мільярди доларів комісійних із європейських торговців.