НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (23-29 вересня)

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (23-29 вересня)
Ілюстрація згенерована на FLUX.1 від Black Forest Labs за допомогою детального промпту без модифікацій

Цей тиждень відзначився новинами про чималі інвестиції в ШІ. Так, лейбористи анонсували проєкт зі штучного інтелекту на £10 млрд у Нортумберленді, підтриманий мільярдером Стівеном Шварцманом. А генеральний директор Google Сундар Пічаї оголосив про створення фонду у розмірі $120 млн для глобальної освіти з питань штучного інтелекту. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Окрім цього, мова йшла про масштабування і монетизацію ШІ-проєктів. Так, Cloudflare анонсував запуск нового маркетплейсу, що дозволить вебсайтам стягувати плату з AI-ботів за збирання (scraping) даних, а інші гравці (Google та  Meta) пішли шляхом масштабування шляхом зниження цін. Google знизив ціни на 1.5 Pro Gemini, а Meta взагалі оголосила про випуск Llama 3.2 — першої версії своїх безкоштовних ШІ-моделей з візуальними можливостями, що розширює їхню корисність для робототехніки, віртуальної реальності та так званих ШІ-агентів.  

Регулятори своєю чергою активізували кроки щодо впорядкування ризиків ШІ. Так, Національне управління охорони здоров’я Індії та Індійський технологічний інститут у Канпурі співпрацюватимуть для розробки відкритої платформи оцінювання, яка буде використовуватися для перевірки моделей штучного інтелекту. Австралійські регулятори налагодять діалог з банками для моніторингу впровадження ШІ, а ООН закликала до міжнародної співпраці і прийняла "Пакт заради майбутнього" разом з Глобальним цифровим договором і Декларацією про майбутні покоління.

Огляд новин за цей тиждень

Генеральний директор Google Сундар Пічаї оголосив про фонд у розмірі $120 млн для глобальної освіти з питань штучного інтелекту

Виступаючи на Саміті майбутнього від ООН, Пічаї назвав штучний інтелект "найбільш трансформаційною технологією на сьогодні" та оголосив про створення нового фонду для освіти та навчання зі штучного інтелекту у всьому світі.

Він вказав на чотири основні можливості, які він бачить для штучного інтелекту та сталого розвитку: допомога людям у доступі до інформації їхньою рідною мовою, прискорення наукових відкриттів, попередження та відстеження кліматичних катастроф, а також стимулювання економічного прогресу.

Детальніше

ООН прийняла "Пакт заради майбутнього" разом з Глобальним цифровим договором і Декларацією про майбутні покоління

"Ми, глави держав і урядів, що представляють народи світу, зібралися в штаб-квартирі ООН, щоб захистити потреби та інтереси нинішніх і майбутніх поколінь через дії в цьому Пакті заради майбутнього."

Пакт ставить перед собою амбітні цілі щодо:

·   Сталого розвитку та фінансування розвитку

·   Міжнародного миру та безпеки

·   Науки, технологій, інновацій та цифрової співпраці

·   Молоді та майбутніх поколінь

·   Трансформації глобального управління

Детальніше

Cloudflare запустить новий маркетплейс, що дозволить вебсайтам стягувати плату з AI-ботів за збирання (scraping) даних

Маркетплейс стане завершальним кроком у плані генерального директора Cloudflare Меттью Прінса, метою якого є надати видавцям більше контролю над тим, як і коли AI-боти збирають дані з їхніх сайтів.  "Якщо ви не компенсуєте творцям їхню працю тим чи іншим чином, вони припиняють створювати контент, і це питання потрібно вирішити", — зазначив Прінс в інтерв'ю для TechCrunch.

Детальніше

Штучний інтелект може допомогти розкрити найвідоміші нерозкриті справи Великобританії, заявляє керівник поліції

Випробування показало, що ШІ здатен переглянути докази, які б вимагали 81 рік роботи людини, менш ніж за два дні. Керівники поліції сподіваються, що в майбутньому технологія зможе обробляти велику кількість файлів справ, допомагаючи детективам знаходити нові напрями для розслідування. Під час випробування, проведеного поліцією Ейвона і Сомерсета, використовували австралійську платформу ШІ під назвою Söze, яка перевірила 27 складних справ.

Наразі поліція планує провести більш масштабне випробування, щоб далі перевірити переваги технології та адаптувати її для використання у британських розслідуваннях.

Детальніше

Індія використовуватиме дані Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) для розвитку державного штучного інтелекту. Це включає платформу для оцінювання та перевірки моделей ШІ в галузі охорони здоров’я

Національне управління охорони здоров’я Індії та Індійський технологічний інститут у Канпурі співпрацюватимуть для розробки відкритої платформи оцінювання, яка буде використовуватися для перевірки моделей штучного інтелекту. Нещодавно ці організації підписали меморандум про взаєморозуміння, щоб використовувати дані для покращення результатів у сфері громадської охорони здоров’я.

Інститут у Канпурі створить платформу для публічно верифікованих еталонів продуктивності на основі даних, доступних у Місії цифрового здоров’я Айюшман Бхарат (ABDM). Це використовуватиметься для перевірки моделей штучного інтелекту, які допомагатимуть у кількісній оцінці та діагностиці захворювань.

Детальніше

Хочете навчитися використовувати AI у житті та роботі? Мінцифри разом з Netpeak Group запустили безоплатний курс по ШІ "Від початківця до експерта в ШІ"

Підходить як тим, хто хоче використовувати AI для виконання рутинних завдань, так і для охочих заглибитися в алгоритми ШІ.  Навчання відбувається на прикладі реальних кейсів використання ШІ. Наприклад, можна навчитися створювати пісні, писати тексти та навіть ремонтувати прилади. Усього на курсі шість модулів різної складності.

Детальніше

Головний технічний директор OpenAI Міра Мураті покидає компанію

У повідомленні, надісланому співробітникам в середу, Мураті зазначила: "Після ретельних роздумів я прийняла складне для себе рішення залишити OpenAI". Також у середу оголосили про своє рішення покинути компанію Боб МакГрю, головний науковий співробітник, та Баррет Зоф, віцепрезидент з наукових досліджень. Це ще один удар по стартапу у сфері штучного інтелекту, підтримуваному Microsoft, який уже зазнав кількох високопрофільних відходів цього року, включаючи засновників Джона Шульмана та Іллю Сутскевера.

Детальніше

Австралійські регулятори співпрацюють з банками для моніторингу впровадження ШІ

Фінансові регулятори Австралії співпрацюють з індустрією, щоб зрозуміти та контролювати впровадження штучного інтелекту, заявив Резервний банк Австралії.  Використання ШІ принесло економічні вигоди, оскільки банки застосовують цей інструмент як для внутрішніх, так і для зовнішніх операцій з метою підвищення ефективності. Однак його широке використання також несе ризики, зазначає Резервний банк у своєму піврічному огляді фінансової стабільності.

Детальніше

Лейбористи анонсують проєкт зі штучного інтелекту на £10 млрд у Нортумберленді, підтриманий мільярдером Стівеном Шварцманом

Премʼєр-міністр Великобританії Кір Стармер має оголосити про створення дата-центру зі штучного інтелекту на £10 млрд, що принесе 4 тис. робочих місць у північно-східній Англії, фінансованого приватною інвестиційною компанією, яку очолює великий прихильник Дональда Трампа. Прем'єр-міністр планує зустрітися з генеральними директорами у Нью-Йорку, де він намагатиметься залучити іноземні інвестиції у Великобританію. Він вітатиме інвестиції в “дата-центр штучного інтелекту”, який буде збудований у Блайті, Нортумберленд, компанією Blackstone, як “голос довіри до Великобританії”.

Детальніше

Вийшли оновлені виробничі моделі Gemini, знижені ціни на 1.5 Pro, підвищені ліміти швидкості та інше

Було випущено дві оновлені виробничі моделі Gemini: Gemini-1.5-Pro-002 та Gemini-1.5-Flash-002 разом з:

- Знижкою понад 50% на 1.5 Pro (як на вхід, так і на вихід для запитів <128K)

- Подвоєнням лімітів швидкості на 1.5 Flash та приблизно у три рази вищими на 1.5 Pro

- Подвоєною швидкістю виходу та у три рази нижчою затримкою

- Оновленими налаштуваннями фільтрів за замовчуванням

Детальніше

Meta випустила Llama 3.2 і надала своїй ШІ голос

Тепер ШІ-помічники Meta можуть розмовляти голосами зірок та бачити фотографії користувачів і іншу візуальну інформацію.  Meta також оголосила про випуск Llama 3.2 — першої версії своїх безкоштовних ШІ-моделей з візуальними можливостями, що розширює їхню корисність для робототехніки, віртуальної реальності та так званих ШІ-агентів.

Детальніше

Щоденні ШІ-новини – на каналі https://t.me/ai4futuremag