НБУ курс:

USD

41,28

+0,05

EUR

44,81

+0,09

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,35

45,20

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня (30 вересня-6 жовтня)

AI4Future: Головні ШІ-новини тижня  (30 вересня-6 жовтня)
Картинка згенерована на FLUX.1 від Black Forest Labs за допомогою детального промпту без модифікацій

Цей тиждень відзначився настільки потужними і фундаментальними подіями, що файнтьюнинг моделей і кейси з масштабування ШІ-моделей (система сортування пацієнтів на основі ШІ в Британії; оновлений Microsoft Copilot з можливостями голосу, візії та ланцюга міркувань; і навіть анонс Google щодо впровадження ШІ для організації результатів пошуку та додавання реклами до ШІ-оглядів) виглядали як ігри дітей в пісочниці. 

Великий блок новин стосувався регуляцій. По-перше, губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом в останній день дедлайну ветував знаковий законопроєкт (California Bill), спрямований на встановлення перших у країні заходів безпеки для великих моделей ШІ, що продемонструвало, наскільки ще не фіналізований діалог між державою і ринком щодо балансу інтересів бізнесу і етичності впровадження ШІ. Проте, очікується новая ітерація спроб регулювання на більше зрілій фазі приватно-державного діалогу, кажуть експерти. По-друге, Єврокомісія (запроваджуючи регуляції другого рівня, обумовлені прийняттям Закону про ШІ або EU AI Act) призначила академічних лідерів, від лауреата премії Тюрінга Йошуа Бенджіо до докторантів, головами та заступниками голів робочих груп, які розроблятимуть Кодекс практики щодо загального штучного інтелекту (GPAI). EU AI Act  називають одним з найбільш складних законів в історії і зрозуміло, що мультидисциплінарна природа ШІ потребує залучення найкращих вчених світу для детального опису вимог щодо управління ризиками та прозорості. По-третє, Україна анонсувала амбітні плани щодо розвитку ШІ, маючи намір увійти в топ-3 країн світу за рівнем розробки та впровадження рішень на основі ШІ в державному управлінні, цифрових послугах та ключових секторах економіки.

Другим фундаментальним трендом став масштаб інвестицій в потужних гравців і ШІ-інфраструктуру, що переконує в тому, що ШІ в змозі розвивати і очолювати лише мастадонти. Так, Google заявив про інвестицію в $1 млрд. у Таїланд для створення дата-центру та прискорення розвитку ШІ (минулого тижня гендиректор Google Сундар Пічаї оголосив про фонд у розмірі $120 млн. для глобальної освіти з питань ШІ). OpenAI майже подвоїв свою оцінку до $157 млрд., залучивши $6,6 млрд. нового фінансування. Ця угода стала однією з найбільших приватних інвестицій, поставивши OpenAI в один ряд із трьома найбільшими стартапами, що підтримуються венчурними фондами, поряд зі SpaceX Ілона Маска та власником TikTok, компанією ByteDance Ltd. Крім того, Character.ai відмовився від створення моделей ШІ після угоди з Google на $2,7 млрд., заявивши, що гонка зі створення великих мовних моделей проти технологічних гігантів стала «неймовірно дорогою».

Третій тренд – хедхантингу - знову ж таки мастадонтами у мастадонтів показав, що попереду багато цікавого. Дюрк Кінгма, один із менш відомих співзасновників OpenAI, оголосив, що приєднується до Anthropic.

Огляд новин за цей тиждень

Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом ветував у неділю знаковий законопроєкт (California Bill), спрямований на встановлення перших у країні заходів безпеки для великих моделей ШІ

Це рішення стало серйозним ударом по зусиллям, спрямованим на контроль місцевої індустрії, яка швидко розвивається за наявності незначного нагляду. Законопроєкт мав на меті встановити деякі з перших регуляцій для масштабних моделей штучного інтелекту в країні та прокласти шлях для запровадження заходів безпеки у сфері ШІ по всій країні. Блокування законопроєкту могло забезпечити лише ветування Губернатором.

Детальніше

Академічні лідери очолять розробку Кодексу практики для загального штучного інтелекту  (Code of Practice for general-purpose AI)

Академічні лідери, від лауреата премії Тюрінга Йошуа Бенджіо до докторантів, були призначені головами та заступниками голів робочих груп, які розроблятимуть Кодекс практики щодо загального штучного інтелекту (GPAI). 

Для постачальників систем загального штучного інтелекту, таких як ChatGPT, Акт про штучний інтелект (EU AI Act) значною мірою покладається на Кодекс практики, який детально описуватиме вимоги щодо управління ризиками та прозорості, що закріплені в Акті, до того часу, поки стандарти не будуть остаточно розроблені, ймовірно, до 2026 року.  Перший проєкт Кодексу буде представлений приблизно 3 листопада, а перший семінар для постачальників GPAI заплановано на середину жовтня, повідомили в Комісії під час пленарного засідання, згідно з джерелом.

Детальніше

Міністерство цифрової трансформації України презентувало стратегію з впровадження ШІ в Україні

На меті — до 2030 року увійти до топ-3 країн світу за рівнем розробки та впровадження рішень на основі ШІ в державному управлінні, цифрових послугах та ключових секторах економіки.

Серед завдань: розробити національну ШІ-стратегію та програму інвестування в дослідження та розробку ШІ-рішень; створити найкраще у світі правове середовище для розвитку ШІ; досягти зростання ШІ-стартапів мінімум на 50% щорічно; розвивати статус держави, де працює найбільша кількість ШІ-розробників / спеціалістів у Європі; упровадити ШІ-рішення в пріоритетних сферах: державного управління, цифрових послуг, освіти, охорони здоровʼя, військових технологій; провести дослідження та поставити цілі для інших пріоритетних галузей.

Google інвестує $1 млрд. у Таїланд для створення дата-центру та прискорення розвитку ШІ

Google оголосила в понеділок, що інвестує 36 мільярдів тайських батів, або 1 мільярд доларів, у Таїланд для створення нового дата-центру та розширення хмарної інфраструктури країни.  Цей крок знаменує активізацію експансії Google в Азії, ставлячи штучний інтелект у центр міжнародного розвитку, у час, коли компанія стикається з жорсткою конкуренцією з боку таких компаній, як Microsoft і OpenAI. Дата-центри є основою сучасної цифрової економіки, стимулюючи розвиток технологій хмарних обчислень, що надають доступ до зберігання даних, обчислювальних потужностей і аналітичних послуг через інтернет.

Microsoft запускає оновлений Copilot з можливостями голосу, візії та ланцюга міркувань

«Наш оновлений Copilot зосереджений на тому, щоб забезпечити більш інтуїтивний дизайн з легшими для сприйняття, швидкими та плавними відповідями. Тепер він адаптується до вас, використовуючи теплий тон і виразний стиль, надаючи не лише інформацію, але й підтримку, зворотний зв’язок і поради, коли ви стикаєтесь із повсякденними життєвими викликами — великими чи малими. Наприклад, окрім допомоги в плануванні великої подорожі, він також може запропонувати поради, як зберігати спокій, коли, скажімо, дитина штовхає ваше сидіння ззаду. Ми також додаємо розширені можливості, такі як голос і візія, які роблять Copilot не лише кориснішим, але й більш природним у використанні. Ці способи взаємодії змінюють наше спілкування з технологіями, дозволяючи людям безперешкодно розмірковувати, вчитися і працювати разом зі своїми Copilot-помічниками», - йдеться в блозі компанії. 

Дюрк Кінгма, один із менш відомих співзасновників OpenAI, оголосив, що приєднується до Anthropic

У серії дописів на X Кінгма повідомив, що працюватиме здебільшого віддалено з Нідерландів (де він базується), але не уточнив, до якої команди Anthropic він приєднається або яку очолюватиме. Кінгма, який має ступінь доктора філософії з машинного навчання Амстердамського університету, кілька років працював докторантом у Google, перш ніж приєднатися до засновницької команди OpenAI як науковий співробітник. У OpenAI Кінгма зосереджувався на базових дослідженнях, очолюючи команду з алгоритмів для розробки технік і методів, здебільшого для генеративних моделей штучного інтелекту, включно з генераторами зображень (наприклад, DALL-E 3) і великими мовними моделями (наприклад, ChatGPT).

OpenAI майже подвоює свою оцінку до $157 млрд., залучивши $6,6 млрд. нового фінансування

Раунд фінансування очолила венчурна компанія Thrive Capital, яку очолює Джош Кушнер. Thrive вклала $1,3 млрд. Microsoft Corp., найбільший інвестор OpenAI, додала близько $750 млн. до $13 млрд., які вже вклала в стартап, за даними обізнаного джерела. Серед інших інвесторів були Khosla Ventures, Fidelity Management & Research Co. та Nvidia Corp., виробник чипів, чиї потужні процесори знаходяться в центрі буму штучного інтелекту. Microsoft відмовилася коментувати.

Ця угода є однією з найбільших приватних інвестицій і ставить OpenAI в один ряд із трьома найбільшими стартапами, що підтримуються венчурними фондами, поряд зі SpaceX Ілона Маска та власником TikTok, компанією ByteDance Ltd. Розмір інвестицій підкреслює віру технологічної індустрії в силу штучного інтелекту та її готовність до фінансування дорогих досліджень, що забезпечують його розвиток.

Character.ai відмовляється від створення моделей штучного інтелекту після угоди з Google на $2,7 млрд.

Нова керівниця AI-стартапу заявила, що гонка зі створення великих мовних моделей проти технологічних гігантів стала «неймовірно дорогою».

Character.ai намагається відновити свої позиції після того, як Google переманила її засновників за угодою на $2,7 млрд., зосередившись на покращенні своїх продуктів для споживачів, а не на створенні моделей штучного інтелекту. 

Зростає занепокоєння, що великі технологічні компанії придушують конкуренцію з боку конкуруючих стартапів. Домінік Перелла, новий тимчасовий виконавчий директор компанії, сказав Financial Times, що стартап із Сан-Франциско здебільшого відмовився від гонки за створення великих мовних моделей у боротьбі з краще фінансованими конкурентами, такими як OpenAI, підтримувана Microsoft, Amazon і Google. 

Google починає впроваджувати штучний інтелект для організації результатів пошуку та додавання реклами до ШІ-оглядів

Google впроваджує великі оновлення на основній платформі пошуку та в програмі візуального пошуку Google Lens. У четвер компанія оголосила, що почне впроваджувати сторінки результатів пошуку, організовані за допомогою штучного інтелекту, для користувачів у США. Компанія також повідомила, що тепер можна шукати інформацію про відео в реальному часі, зняті за допомогою програми Lens. Ці оновлення є частиною ширших зусиль Google щодо монетизації великих інвестицій у генеративні технології штучного інтелекту. Акції Google залишилися здебільшого без змін одразу після цих оголошень.

Сортування пацієнтів за допомогою ШІ підвищує доступ до медичних послуг

Система сортування пацієнтів на основі ШІ у практиці сімейного лікаря в Сурреї призвела до зниження кількості записів на прийом в той же день на 69% та збільшення кількості консультацій, що проводяться щодня, на 8%, без залучення додаткового персоналу. Також вона призвела до зменшення часу очікування на попередньо заброньовані прийоми на 73% протягом кількох місяців.

Щоденні ШІ-новини – на каналі https://t.me/ai4futuremag