НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

В Україні запустили е-резиденство для іноземних підприємців

В Україні запустили е-резиденство для іноземних підприємців
В Україні запустили uResidency. Ілюстрація: скріншот з презентації Мінцифри

Україна оголосила запуск uResidency — цифрового сервісу, який дозволяє зареєструвати іноземцям бізнес дистанційно з будь-якої точки світу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров.

За його словами, сервіс створений для полегшення ведення бізнесу. Він дозволяє відкрити ФОП швидко та без паперової бюрократії. Основними перевагами є автоматизована система сплати податків і звітності, яка не вимагає жодної фізичної взаємодії з державними установами.

Як стати е-резидентом

Стати е-резидентом України можна всього за кілька кроків: заповнити заявку через застосунок чи портал uResidency, після чого отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у консульстві. Податкова ставка для е-резидентів — лише 5%, що робить відкриття бізнесу в Україні вигідним.

uResidency автоматизує всі аспекти звітності: банк самостійно нараховує податки та подає декларації. Таким чином, підприємці можуть уникнути витрат на бухгалтерські чи юридичні послуги, а система бере на себе всі рутинні завдання.

Е-резидентство ідеально для тих, хто прагне керувати бізнесом онлайн та вийти на європейський ринок.

Згідно з повідомленням, uResidency не лише залучить іноземних підприємців до української бізнес-сфери, а й принесе додаткові надходження до держбюджету через оподаткування е-резидентів. Це також сприятиме розвитку банківської системи, залученню інвестицій та популяризації України як цифрової держави.

Повідомляється, що на першому етапі програма доступна громадянам Індії, Пакистану, Таїланду та Словенії. Планується залучити близько 1 000 е-резидентів, а в майбутньому розширити доступ до більшої кількості країн. Перші е-резиденти вже відкрили банківські рахунки та успішно розпочали свій бізнес в Україні.

ПриватБанк приєднався до uResidency

Першим банком-партнером програми uResidency став ПриватБанк.

Іноземні резиденти зможуть відкрити спеціальний рахунок у ПриватБанку та вести бізнес через вебпортал “Приват24 для бізнесу”.

ПриватБанк виступатиме як податковий агент і замість е-резидентів автоматично заповнюватиме бухгалтерські документи.

“Ми з гордістю стали першим українським банком, що приєднався до цього амбітного та важливого державного проекту. (…) Можливості “Приват24 для бізнесу” дозволять нам масштабувати сучасні, клієнтоорієнтовані цифрові банківські сервіси на іноземні ринки,” – зазначили у банку.

Хто не може бути е-резидентом

Згідно з законодавством, е-резидентами не можуть бути:

  • іноземці, які мають право на постійне проживання в Україні або є податковими резидентами України;
  • особи без громадянства;
  • особи, які одержують доходи з джерелом походження з України за товари, роботи, послуги (крім пасивних доходів);
  • особи, які є громадянами, резидентами або особами, місцем постійного проживання (знаходження, реєстрації) яких є держави (юрисдикції), які не включені до переліку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути відповідного статусу;
  • громадяни України.

Зазначається, що електронне резидентство стане важливим джерелом додаткових надходжень до державного бюджету. За прикладом Естонії, яка реалізує аналогічний проєкт вже 10 років, Україна планує отримувати мільйонні податки від е-резидентів.

Нагадаємо, в жовтні 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №5270 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів, який передбачає впровадження інституту електронного резидентства.