НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

OpenAI може стати комерційною корпорацією: відмова від некомерційного контролю на користь інвестицій

OpenAI може стати комерційною корпорацією: відмова від некомерційного контролю на користь інвестицій
Фото: Depositphotos

OpenAI працює над перетворенням основного бізнесу в прибуткову корпорацію, яка більше не підпорядковуватиметься некомерційній раді, що зробить компанію привабливішою для інвесторів, згідно з джерелами Reuters.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Некомерційна організація OpenAI збережеться, але володітиме міноритарною часткою в новій компанії. 

Водночас виконавчий директор Сем Альтман вперше отримає частку в комерційній компанії, вартість якої може сягнути 150 мільярдів доларів після реструктуризації. Компанія також працює над зняттям обмежень на прибутки для інвесторів.

"Ми як і раніше зосереджені на створенні штучного інтелекту, який принесе користь усім, і ми працюємо з нашим правлінням, щоб забезпечити нам найкраще положення для досягнення успіху в нашій місії. Некомерційна організація є основою нашої місії та продовжуватиме існувати", —  заявив речник OpenAI.

Також згідно з інформацією Reuters, план реструктуризації перебуває на етапі узгодження з юристами та акціонерами, а терміни його завершення ще не визначені.

Втім, процес реструктуризації співпадає зі змінами в керівному складі. Нагадаємо, що Головний технічний директор  OpenAI Міра оголосила про свою відставку. Після більш ніж шести років роботи в компанії вона повідомила, що має намір зайнятися власними дослідженнями.

Пізніше в мережі з’явилася інформація про звільнення ще двох фахівців OpenAI — головного наукового співробітника Боба МакГрю  і віцепрезидента з досліджень Баррета Зофа.

Процес реструктуризації співпадає зі змінами в керівному складі. Днями директор з технологій OpenAI Міра Мураті заявила про свій відхід з компанії.

Структура OpenAI

OpenAI, заснована у 2015 році як некомерційна дослідницька організація, створила комерційну структуру у 2019 році для залучення інвестицій, зокрема від Microsoft.

Компанія має унікальну структуру, де некомерційна організація контролює комерційну дочірню компанію OpenAI, щоб забезпечити виконання місії створення безпечного штучного загального інтелекту (AGI).

Також будь-які зміни в корпоративній структурі повинні отримувати схвалення від ради некомерційної організації.

Нова структура OpenAI може стати подібною до моделей, що використовуються Anthropic та xAI Ілона Маска, які зареєстровані як бенефіційні корпорації з метою поєднання прибутку та соціальної відповідальності.