НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

OpenAI представила нову ШІ-модель o1 для вирішення завдань STEM

OpenAI представила нову ШІ-модель o1 для вирішення завдань STEM
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Команда ШІ-стартапу OpenAI представила нову серію моделей штучного інтелекту під назвою o1.Нові моделі набагато ефективніше вирішують завдання STEM (наука, технології, інженерія, математика), а також краще справляються з кодуванням. Про це йдеться на сайті OpenAI.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Це значний прогрес у вирішенні складних завдань, що вимагають міркування, і представляє новий рівень можливостей штучного інтелекту", — зазначають у компанії.

Тестування показало, що модель o1 виявилася в шість разів розумнішою за чат-бота GPT-4o. Вона досягає рівня кандидата наук у розв'язанні задач з фізики, хімії та біології. У тестах на Міжнародній математичній олімпіаді (IMO) GPT-4o вирішила лише 13% задач, тоді як o1 вирішила 83%.

Команда також приділила увагу питанням безпеки. В одному з найскладніших тестів на обхід захисту, GPT-4o набрав 22 бали, тоді як модель o1-preview досягла 84 балів зі 100.

Окрім основної версії, OpenAI представила також o1-mini — більш швидку та доступну модель, особливо ефективну для програмування, яка коштує на 80% менше ніж o1-preview.

Обидві версії наразі проходять стадію тестування і будуть поступово оновлюватися та вдосконалюватися. На момент запуску будуть встановлені тижневі ліміти: 30 повідомлень для o1-preview і 50 для o1-mini. Компанія також продовжить розвивати моделі серії GPT паралельно з o1.

Нагадаємо, що OpenAI також планує представити нову модель штучного інтелекту під назвою "Полуниця" (Strawberry), яка обіцяє стати значним проривом у розвитку AI. Модель буде зосереджена на більш продуманих і точних відповідях, витрачаючи від 10 до 20 секунд на обробку кожного запиту, що дозволить штучному інтелекту "подумати" перед відповіддю.

Strawberry створена лише для текстових відповідей, її тестувальники відзначили деякі проблеми, зокрема затримки у відповідях на прості запити. Водночас деякі функції, як-от запам'ятовування попередніх розмов для персоналізованих відповідей, ще потребують доопрацювання.

Також у липні компанія OpenAIпредставиланову економічну модель штучного інтелекту під назвою GPT-4o mini, яка дозволяє знизити витрати на використання штучного інтелекту і розширити його застосування. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com