НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Скільки спеціалістів в ІТ змінюють напрямки роботи - опитування

Скільки спеціалістів в ІТ змінюють напрямки роботи - опитування
Фото: Freepik

Літнє зарплатне опитування показало, що лише 24% ІТ-фахівців змінювали спеціалізацію хоча б раз, в середньому це відбувається 1,5 рази за кар'єру. Про це повідомляє Dou.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зазначається, що чим довше працює фахівець, то більш імовірно, що він змінить напрям: якщо в перший рік роботи це стосується тільки 3% фахівців, то серед тих, хто працює понад 10 років в ІТ, таких уже 39%.

Згідно з результатами, найбільшу активність у зміні спеціалізації демонструють сисадміни, фахівці з DBA, Hardware Engineers, HTML-кодери та спеціалісти з підтримки. Понад 60% із цих професій змінили свої напрямки в ІТ.

Найменше змінюють свою спеціалізацію розробники, тестувальники, а також фахівці з HR, рекрутери, художники й аніматори — менше ніж 15% з них переходили у інші напрямки.

Серед тих, хто змінює спеціалізацію, розробники часто переходять до управління проєктами (26%), стають CTO, Directors of Engineering або CEO (19%), а також ідуть у Data Science/Data Engineering/ML/AI (17%) або DevOps (12%). Тестувальники частіше переходять до розробки (25%) або управління проєктами (29%).

Менеджмент проєктів і DevOps вважаються найбільш привабливими напрямами для переходу з інших ІТ-спеціалізацій. Значна частка DevOps-фахівців (39%) мають досвід роботи сисадмінами. Також 50% РМ та техрайтерів перейшли з інших ІТ-напрямків.

Найменш ймовірно переходять у нові спеціалізації ті, хто працює в QA, HR, дизайні та анімації, зокрема понад 80% фахівців залишаються у своїх напрямках.

Згідно з опитуванням, найбільша частка фахівців, які змінили спеціалізацію, спостерігається серед support-спеціалістів (78,3%), сисадмінів (84,1%) та фахівців з HTML (86,1%). У той же час найменше з них змінюють спеціалізацію, зокрема розробники (11,0%) та тестувальники (14,1%).

Нагадаємо, у 2024 році частка нових спеціалістів в українському IT зменшилася до рекордно низьких 24%, що є найнижчим показником за останні десять років. Окрім того, кількість айтівців, які планують емігрувати, зросла до 15%.