НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Як ІТ-галузь відноситься до можливості збільшення податків - оцінки експерта

Як ІТ-галузь відноситься до підняття податків. Джерело: depositphotos.com
Як ІТ-галузь відноситься до підняття податків. Джерело: depositphotos.com

Питання з дефіцитом бюджету можна вирішити за рахунок альтернативних підвищенню податків шляхів - скорочення неефективних державних видатків, стимулювання зростання економіки. Це допоможе збільшувати  базу оподаткування (доходи), а не % податків. Про це розповіла Ольга Шаповал, виконавчий директор Харківського ІТ кластера. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Більше про проблеми та перспективи розвитку ІТ-компаній в Україні читайте у матеріалі Delo.ua "Якщо податкові умови для "Дія.City" змінять, ІТ-галузь може втратити ще 20-30% вже у 2025 році", - Ольга Шаповал, Харківський ІТ-кластер". 

Чому айті-бізнес проти зміни податкових умов

"Вся ця ситуація розпочалася ще на початку 2024 року. Тоді була опублікована Національна стратегія доходів, де планувалося змінити систему оподаткування, зокрема, для резидентів "Дія.Сіty". Це в корні невірний підхід. Справа в тому, що спеціальні податкові умови для простору "Дія.Сіty" не можуть змінюватися протягом 25 років. Держава взяла на себе певні зобов'язання, які має виконувати й в ситуації війни", - розповідає Шаповал.  

На думку експерта, якщо держава змінить податкові умови для резидентів "Дія.Сіty" та загалом податкову систему для бізнеса, це викликає негативну реакцію з боку іноземних інвесторів, партнерів, замовників, що якимось чином пов’язані чи співпрацюють з українським ІТ.   

"Уявіть ситуацію. Є іноземний інвестор, який має два представництва ІТ-компанії у Польщі та Україні. В обох країнах, умовно, однакові податкові умови. Але в Польщі немає ризиків війни, в Україні – вони присутні. Доки податкове навантаження плюс-мінус однакове в обох країнах, іноземний інвестор готовий й далі вести бізнес в Україні. Але якщо податки збільшаться, скоріш за все, іноземний інвестор не захоче сплачувати високі податки та наражати свій бізнес ще й на ризики війни. В результаті, скоріш за все, він закриє своє представництво в Україні. За негативними оцінками, такий сценарій може очікувати до третини іноземних компаній в нашій країни", - звертає увагу Ольга Шаповал.

Які альтернативи є замість збільшення податків

Ризики щодо можливого збільшення податків загострилися, коли стало відомо про законопроєкт №11416, говорить Ольга Шаповал. Наразі Мінфін, пан Гетманцев проводят зустрічі з експертами, представниками різних галузей, щоб зрозуміти, як краще закрити діру в бюджеті на 165 млрд грн. 

"Вважаю, що підняття податків не допоможе вирішити проблему, адже податкова буде приходити до компаній, що й так сплачують податки, а не ті бізнеси, що працюють в тіні. Набагато ефективніше буде шукати можливості для поповнення бюджету за рахунок виведення підприємців з тіні. Зокрема, є багато сірих схем на митниці, де можна вивести у білу зону десятки мільярдів гривень", - зазначає Шаповал.  

Ольга Шаповал наводить приклад. Айті-спільнота підтримує впровадження так званого економічного бронювання, коли з умовної білої зарплати у 35 тис. грн можна збільшити сплату податків у бюджет та закрити диру у 165 млрд грн. Ці висновки спираються на розрахунки відомих аналітичних центрів та можуть дозволити вирішити питання з фінансуванням армії, при цьому, це не буде мати значного впливу на можливість ЗСУ формування резервів для ротації.

"Але має бути прийнято політичне рішення, яке точно дасть більше позитивного впливу на економіку та покриття дефіциту бюджету, ніж ініціатива з підвищення податків. Бо скільки б % не поставити з нуля - це буде нуль. Це питання є базовим в курсі макроекономіки будь-якого університету, бо науково доведений факт, що підвищення % податків не призводить до збільшення державного бюджету (крива Лаффера). Ця теорія була доведена ще у часи Рейгана та дозволила США пройти важкі економічні часи, завдяки дерегуляції та стимулюванню економіки. Сподіваємось, що ці аргументи будуть почуті", - каже Шаповал.

Більше про проблеми та перспективи розвитку ІТ-компаній в Україні читайте у матеріалі Delo.ua "Якщо податкові умови для "Дія.City" змінять, ІТ-галузь може втратити ще 20-30% вже у 2025 році", - Ольга Шаповал, Харківський ІТ-кластер".