НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

За два роки ІТ-сектор України сплатив 68 млрд грн податків

За два роки ІТ-сектор України сплатив 68 млрд грн податків
Фото: Freepic

Український ІТ-сектор за два роки повномасштабної війни сплатив у державний бюджет 68 млрд грн податків.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров з посиланням на дослідження Асоціації IT Ukraine та Mind.

За його словами, ІТ залишається однією з головних галузей економіки країни, а внесок українських технологічних компаній у розвиток країни колосальний.

"Айтівці створюють інноваційні defense tech-продукти — дрони, роботи, РЕБ, яких ще 2 роки тому не існувало навіть на кресленнях. А також цивільні сервіси, які використовують в усьому світі, тому найбільшу частку експорту в Україні становить саме ІТ-сектор", - наголосив Федоров.

Кожна 20 гривня у ВВП країни зароблена ІТ-індустрією

Згідно дослідження, IT-компанії та їхні співробітники перерахували на допомогу армії та гуманітарні проєкти 38,81 млрд грн. 

На розробки софту і харду для оборонного сектору та цивільних сервісів бізнес інвестував за два роки 5,45 млрд грн.

За підсумками 2023 року в галузі задіяно 346 тис. фахівців і працювало 2,3 тис. компаній.

За час повномасштабної війни ІТ-індустрія сплатила 68,1 мільярда гривень податків, а обсяг доходу всієї індустрії оцінюється в $14,86 мільярда доларів, з яких $13,61 мільярда – обсяг експорту ІТ-послуг, а $1,25 мільярда – обсяг внутрішнього ІТ-ринку. Таким чином кожна 20 гривня у ВВП країни зароблена ІТ-індустрією. 

Окремий напрямок, якому ІТ-індустрія приділяє велику увагу – це соціальні проекти. Як мінімум 2,43 млрд грн за два роки війни спрямувала ІТ індустрія на вирішення різноманітних гострих соціальних проблем: закупівля медикаментів, медичної техніки та обладнання, гуманітарна допомога та допомога ДСНС, відновлення постраждалих від війни територій, донація крові, допомога дітям, молоді, особам похилого віку, внутрішньо переміщеним особам та тваринам, евакуація, соціальна підтримка та освітні проєкти, проєкти у сфері розвитку громад, культурні проєкти і колаборації.

Також в Україні діють близько 15 регіональних ІТ-кластерів, більшість з яких долучилися до підтримки Сил оборони і цивільного населення та запустили власні проєкти. 

Нагадаємо, у 2024 році частка нових спеціалістів в українському IT зменшилася до рекордно низьких 24%, що є найнижчим показником за останні десять років. Окрім того, кількість айтівців, які планують емігрувати, зросла до 15%.